Data actualizării:
Data publicării:

Demers fără precedent pentru români. Primarul Băluță s-a făcut luntre și punte...

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sprijinirea comunităților românești de peste granițe cunoaște un demers fără precedent al unei autorități române, concretizat săptămâna aceasta de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în regiunea Cernăuți din Ucraina.

Astfel, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București a început lucrările de construcție la 4 unități de învățământ, două grădinițe, o școală și o bibliotecă, în regiunea Cernăuți, în localitățile Mahala și Ostrița, ambele locuite în proporție de aproape sută la sută de români, în cadrul unui proiect pilot, care vizeaza sprijinirea financiară a comunităților românești din Ucraina. Urmare a acordului de înfrățire între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița din regiunea Cernăuți, Ucraina, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a participat sâmbătă, 11 mai 2019, la inaugurarea lucrărilor de construire la cele patru obiective cultural-educative.

Să-i învățăm pe copilași ca aici să rămână

Despre inițiativa primarului Băluță, a vorbit pentru DC News Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, localitate aflată lângă Cernăuți:

"Este o inițiativă extraordinară. Pentru noi este prima dată. Acuma chiar am primit 50.000 de euro pentru grădinița din Mahala, pentru a o finaliza. Mai construim o grădiniță pentru 120 de copii, pentru că avem nevoie. Într-o comună cu 7000 de locuitori avem 560 de copii preșcolari, iar la grădiniță am cu greu 220. Mai vrem o grădință ca să-i învățăm pe copilași ca aici să rămână, să nu plece la Cernăuți sau în localități ucrainene să învețe limbă străină. Domnul primar ne-a mai promis 200.000 de euro pentru Casa de Cultură, care acuma este cămin cultural."

Primarul Daniel Băluță și primarul Elena Nandriș

Primarul Daniel Băluță și primarul Elena Nandriș

"Pot să spun cu mâna pe inimă că este o foarte mare inițiativă, pentru că este primul ajutor bănesc pe care l-am primit de la România, de la domnul primar Băluță, care s-a făcut luntre și punte pentru noi să ne ajute, iar pentru noi aceste sume sunt uriașe. Mai am prieteni care ne-au adus cărți, calculatoare, că ducem lipsă, mai avem nevoie la grădiniță și scoli de instalație de sonorizare, dar cine știe, în timp le-am rezolva", ne-a spus primarul Nandriș.

Un demers normal și corect

”Oameni ca voi, oameni care se luptă să își păstreze identitatea, care se bucură că sunt români, nu fac altceva decât să ne motiveze și pe noi să facem aceste lucruri normale. Nu am făcut un cadou, ci încercăm să îndreptăm niște lucruri care nu au funcționat așa cum trebuie, până acum. Îmi doresc să realizăm cât mai repede ce ne-am propus. Este normal ca românii să fie preocupați de români. Suntem prima unitate administrativ-teritorială din România care sprijină concret, financiar, o comunitate românească din Ucraina, din regiunea Cernăuţi. Consider că este un demers firesc, pe care orice român trebuie să-l facă pentru fraţii noştri de aici, care de-a lungul timpului nu au primit niciun fel de ajutor”, au fost cuvintele de întâmpinare ale primarului Daniel Băluță.

Primire Daniel Băluță

Primirea cu pâine și cu sare a primarului Daniel Băluță

”Aşa cum cei din România se preocupă de cei din Republica Moldova, tot la fel de normal şi de corect este să ne preocupăm şi de cei de aici, din Ucraina, din regiunea Cernăuţi", a mai declarat edilul Daniel Băluță, la evenimentul care a marcat demararea lucrărilor în comuna de români de lângă Cernăuți. Atunci a fost plantat și un pom în curtea viitoarei Case de Cultură.

Copac plantat în fața viitoarei case de Cultură

Copac plantat în fața viitoarei case de Cultură

Mai întâi a fost limba română

Primarul comunei Mahala ne-a explicat și ce înseamnă pentru ei, pentru românii din Bucovina de Nord din Ucraina tradiția românească:

"Noi nu suntem diaspora! Asta ne supără. Noi nu suntem plecați din România și ajunși aici. Aici ni-s rădădinile, din moși strămoși. Eu am spus de multe ori: dacă Ștefan cel Mare a avut ce să dea Mănăstirii Putna, înseamnă că noi eram și până la 1472. Suntem aici de peste 500 de ani. Noi nu suntem diaspora, noi suntem băștinași. Noi avem limba noastră, portul nostru, naționalitatea noastră. Ne e drag pământul nostru și ne mândrim cu Bucovina noastră. Fiecare cu căsuța lui, fiecare cu bucățica lui de pământ. Noi suntem, aici, acasă! Noi nu suntem plecați, cum sunt unii prin America sau Canada. De asta nu ne convine cuvântul diaspora.

O bunică de-a noastră, care a trăit 97 de ani, a spus așa: 'M-am născut sub austrieci, am umblat la școală la România, m-am căsătorit în Rusia și voi muri în Ucraina, fără ca să mă cobor de pe cuptor.' 100 de ani au fost patru administrații și toate limbile de stat s-au învățat, neuitându-se limba română. Întâi a fost limba română și apoi a fost limba de stat: austriacă, română, rusă și acum ucraineană. Acuma ne supără foarte tare legile acestea care ne interzic să vorbim limba română" a spus Elena Nandriș.

Ce aduce înfrățirea Sectorului 4 cu localitățile românilor din Ucraina

Prima unitate de învățământ care beneficiază de sprijn financiar din partea celor de la Sectorul 4, in valoare de 50.000 de euro, este grădinița din localitatea Mahala. Timp de 20 de ani, nu a existat nicio grădiniță pentru copiii a peste 7000 de români care locuiesc în cele 4 sate ale comunei Mahala.

Lucrările la gradinița care se construiește acum au început în urmă cu 3 ani, însă nu au putut fi terminate, din cauza lipsei banilor. Acum, cu ajutorul Primăriei Sectorului 4 va putea fi finalizata constructia unității de învățământ.

O altă investiție vizează o Casă de Cultură, care acum este un mic cămin cultural, ce urmează să fie renovată, în comuna Mahala, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți. Proiectul pentru noua casa de cultura a fost realizat încă de acum 5 ani, dar lucrările nu au putut fi demarate, din lipsa fondurilor.

Proiect casa de Cultură, Mahala, regiunea Cernăuți, finanțat de primăria Sector 4

Proiect casa de Cultură, Mahala, regiunea Cernăuți, finanțat de primăria Sector 4

Totodată, în baza acordului de înfrățire dintre între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița, Primăria Sectorului 4 va acorda un sprijin financiar, în valoare de 50.000 de euro, pentru consolidarea și modernizarea unei școli în localitatea Ostrița, din regiunea Cernăuți. De asemenea, tot în Ostrița, în perioada următoare, va începe și construcția unei noi grădinițe, de care vor beneficia aproximativ 150 de copii preșcolari.

Băluță: N-am trăit niciodată un astfel de moment

”Comunitatea oamenilor din București vă va susține foarte mult în următoarea perioadă, pentru că oameni ca voi, care se luptă să-și păstreze identitatea, nu fac altceva decât să ne motiveze și pe noi. Suntem primii, dar sunt convins că nu vom fi ultimii și nici singurii în acest demers. Bucureștenii, mai ales cei din Sectorul 4, și vorbim de 324.000 de bucureșteni, în unanimitate, și-au dorit prin reprezentanții lor să fie alături de voi și practic alături de noi. Pentru că voi sunteți noi! Veți avea din partea noastră tot sprijinul necesar. N-am trăit niciodată în viață un astfel de moment, o astfel de primire!” a mai spus primarul Daniel Băluță, după festivitatea de primire din comuna Mahala, unde zeci de copii au dansat și au cântat românește în cinstea oaspeților de la București, printre care și reporterul DCNews, bucuros să imortalizeze acest moment.

Primarul Daniel Băluță, primit de elevii din comuna Mahala, Cernăuți, Ucraina

Primarul Daniel Băluță, primit de elevii din comuna Mahala, Cernăuți, Ucraina

 

Deschidere către Europa

”Ministerul Afacerililor Externe, precum și Consulatul general al României la Cernăuți apreciază această inițiativă ca foarte bună, deoarece Consulatul încurajează proiectele transfrontaliere. Este nevoie în această comunitate mare de români - una dintre cele mai mari de la frontierele României - de astfel de parteneriate, de o deschidere către Europa. Ne aflăm în momentul în care România se află la Președinția Consiliului Uniunii Europene și este un moment foarte important ca să dezvoltăm parteneriatele cu zona de est. În această comunitate de români există foarte multe proiecte transfrontaliere, inclusiv Institutul Cultural Român bagă foarte mulți bani în proiectele etnicilor români de aici”, a declarat pentru DC News consulul general al României la Cernăuți, Irina Stănculescu, prezentă la evenimentul de sâmbătă.

Consulul general al României la Cernăuți, Irina Stănculescu, și primarul Daniel Băluță

100 de ani sub patru administrații

Localităţile Mahala şi Ostriţa au făcut parte încă de la înfiinţare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. Ulterior, timp de 100 de ani, românii din nordul Bucovinei au trait sub patru administrații: Austria, câţiva ani cu România, Rusia şi Ucraina. Provincie românească până în anul 1940, Bucovina de Nord continuă şi astăzi să-şi dovedească apartenenţa faţa de România, mai ales prin numărul semnificativ de mare al celor care luptă din greu pentru a salva limba română în şcolile din Ucraina.

În Ucraina trăiesc între 400.000 şi 500.000 de români. Potrivit statisticilor comunităţilor româneşti, cei mai mulţi români, 250.000, trăiesc în regiunea Cernăuţi, (nordul Bucovinei şi Herța), 130.000 în sudul Basarabiei (regiunea Odessa) şi 40.000 în Transcarpatia, comunitatea românească reprezentând a treia etnie ca pondere în Ucraina, după ucrainieni şi ruşi.

Anul trecut, autorităţile din Ucraina au decis amânarea intrării în vigoare a legii educaţiei, cea care a creat tensiuni cu ţara noastră. În acest sens, Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziţie pentru punerea în aplicare a articolului care interzicea predarea în limbile minorităţilor etnice începând din gimnaziu.

Citește și:

Daniel Băluță: Stimulente pentru olimpicii omiși de directorii școlilor din Sectorul 4

Investiții de peste 150.000 de euro la Colegiul "Dinu Lipatti". Băluță: Sunt o prioritate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel