Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Demența cardiogenă: legătura vitală dintre inimă și creier în cazul demenței. Cum să îți protejezi creierul de efectele bolilor de inimă

Autor: Vlad Crăciunoiu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Demență cardiogenă Foto: Freepik @Camandona
Demență cardiogenă Foto: Freepik @Camandona

Descoperă cum bolile de inimă pot influența riscul de demență cardiogenă și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja creierul și inima în același timp.

Alegeri prezidentiale 2024

Demența cardiogenă, o afecțiune exacerbată de bolile cardiace, reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare, în special în rândul celor cu boli cardiovasculare cronice și al fumătorilor, afectând oxigenul din creier și aportul de nutrienți, ceea ce poate duce la un declin cognitiv ireversibil.

Legătura dintre creier și inimă

Bolile de inimă și demența sunt legate între ele, teoriile sugerând că fluxul de calciu către inimă se întrerupe în timpul insuficienței cardiace. Canalele de calciu devin suprastimulate, împiedicând calciul să ajungă la celulele inimii. Acest lucru ar putea duce la deteriorarea cognitivă, așa cum s-a observat la șoarecii cu insuficiență cardiacă.

Citește și: Primele semne că umiditatea ridicată îți afectează sănătatea. Riscuri și măsuri preventive esențiale

Cum contribuie bolile de inimă la demență?

Bolile de inimă pot cauza demență atât în mod direct, cât și indirect. În mod direct, insuficiența cardiacă poate duce la disfuncții cerebrale, deoarece inima devine mai puțin eficientă în pomparea oxigenului și a energiei către creier.

Bolile de inimă legate de accidentul vascular cerebral pot provoca moartea celulelor cerebrale din cauza fluxului sanguin insuficient, ceea ce duce la probleme cognitive, potrivit VeryWellHealth. Indirect, inflamația din organism poate provoca, de asemenea, demență. Demența cardiogenă este bidirecțională, ceea ce înseamnă că problemele cerebrale pot cauza probleme cardiace și viceversa.

Cine este expus riscului de demență cardiogenă

Persoanele cu insuficiență cardiacă, fibrilație ventriculară, fumat, consum de droguri, apnee în somn, tensiune arterială ridicată, colesterol sau diabet prezintă un risc ridicat de demență cardiogenă. Colesterolul ridicat poate forma depozite de grăsime în artere, ceea ce duce la boli de inimă și la restricționarea fluxului sanguin către creier.

Vezi și: Cele mai bune surse vegane de proteine complete. Cum să asiguri toți aminoacizii esențiali

Cum să îți protejezi creierul de bolile de inimă

Problemele cognitive pot fi cauzate de leziuni cerebrale ireversibile, astfel încât prevenirea este crucială. Pentru a vă proteja inima și creierul, concentrați-vă pe îmbunătățirea sănătății inimii prin controlul tensiunii arteriale, al glicemiei, al colesterolului, al fumatului și al greutății corporale.

Tensiunea arterială ridicată, colesterolul sau nivelul de zahăr din sânge pot fi gestionate prin administrarea medicamentelor prescrise și prin modificări ale stilului de viață. Luarea acestor măsuri poate ajuta la menținerea unui interval sănătos al tensiunii arteriale, colesterolului și nivelului de zahăr din sânge, promovând în cele din urmă o îmbătrânire sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel