Demararea licitației pentru ”intervenții de urgență” la Castelele Peleș și Pelișor. Care este valoarea bugetului
Autor: Sonia Baciu | Publicat pe: 18 sep 2023, 21:42
WhatsApp
FOTO: Facebook @ Raluca Turcan
FOTO: Facebook @ Raluca Turcan
Acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor vor fi refăcute, în curând. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat demararea procedurii de licitație pentru procedura de ”intervenții de urgență”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat demararea procedurii de licitație pentru restaurarea acoperișurilor la Castelul Peleș și Pelișor, două dintre castelele emblematice ale României. Potrivit ministrului, bugetul estimat este de aproximativ 1,7 milioane de euro.

”Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de “intervenții de urgență” pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de Euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire.

Nu mai puțin important este confortul turiștilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate”, a scris Raluca Turcan, pe contul său de Facebook.

Castelul Peleș, patrimoniul cultural național

”De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș. Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Național Peleș, colecțiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii,  multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.

Am asigurat conducerea muzeului că voi urmări îndeaproape derularea acestor proiecte, astfel încât intervențiile necesare să poată fi realizate cât mai curând posibil.

Le mulțumesc domnului director al Muzeului Național Peleș, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale și domnului primar al orașului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susținerea de care au dat dovadă în protejarea și punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România”, a mai scris ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Citește și: Raluca Turcan atacă modul în care a fost făcut PNRR pe zona de Cultură. "Sabotaj, neglijenţă crasă la adresa identităţii naţionale"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?