Deficitul de fier, pericol pentru femeile însărcinate. Ce riscă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Aproximativ 35 la sută dintre mamele în așteptare pot prezenta riscuri de complicații ale sarcinii - cum ar fi avort sau naștere prematură - ca urmare a deficienței de fier.

Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în European Journal of Endocrinology.

Deficitul de fier este o formă comună de anemie, care apare atunci când organismul nu are suficient fier - un mineral prezent într-o serie de alimente, inclusiv carne de vită, fasole, nuci, cereale integrale și fructe uscate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai mult de 30 la sută din populația globală sunt anemice, cele mai multe cazuri fiind atribuite deficienței de fier.

Pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, Institutul Național de Sănătate (NIH) recomandă un aport zilnic de fier de 8 miligrame pentru bărbați și 18 miligrame pentru femei, ridicându-se la 27 miligrame în timpul sarcinii.

Ca urmare a deficienței de fier, organismul produce niveluri insuficiente de hemoglobină - o proteină din globulele roșii care transportă oxigen de la plămâni până la țesuturile corpului. Acest lucru poate duce la oboseală și lipsă de energie, lipsa respirației, dureri în piept, palpitații cardiace și un ten palid.

Potrivit autorului principal, Dr. Kris Poppe - șeful Clinicii Endocrine de la Spitalul Universitar Saint-Pierre (ULB) din Bruxelles, Belgia - deficiența de fier poate fi deosebit de dăunătoare pentru mamele în așteptare și urmașii lor; femeile au nevoie de mai mult fier în timpul sarcinii pentru a face celule sanguine suplimentare necesare creșterii fetale și placentare, notează Medical News Today.

De asemenea, fierul ajută la funcționarea unei proteine numite peroxidază tiroidiană (TPO), care este crucială pentru producerea hormonului tiroidian. Femeile însărcinate trebuie să producă suficient hormon tiroidian pentru ca creierul bebelușilor să se dezvolte pe deplin. Acest lucru este deosebit de important în primul trimestru de sarcină, când fătul încă nu și-a dezvoltat propria glandă tiroidă.

10 la sută dintre femeile însărcinate cu deficit de fier au avut autoimunitate tiroidiană


Pentru studiul lor, dr. Poppe și colegii și-au propus să investigheze amploarea deficienței de fier în timpul sarcinii și modul în care aceasta ar putea fi legată de dezvoltarea problemelor tiroidiene.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au monitorizat 1.900 de femei în primul trimestru de sarcină.

Echipa a măsurat nivelurile de sânge ale femeilor din proteina feritină (un indicator al nivelului de fier), nivelurile de anticorpi împotriva TPO (un indicator al autoimunității tiroidiene, unde sistemul imunitar atacă greșit celulele tiroidiene sănătoase), nivelurile de tiroxină fără hormon tiroidian ( FT4) și nivelurile de hormon stimulator tiroidian (TSH).

Cercetătorii au descoperit că 35 la sută dintre mamele în expectativă au deficiență de fier, dintre care 10 la sută aveau autoimunitate tiroidiană. Printre femeile însărcinate fără deficiență de fier, 6% au avut autoimunitate tiroidiană.

Mai mult decât atât, măsurătorile nivelurilor de TSH au arătat că 20 la sută dintre femeile însărcinate cu deficiență de fier aveau hipotiroidism subclinic, unde nivelurile de TSH sunt ușor crescute, comparativ cu 16% dintre cele fără deficit de fier.

Rezultatele au rămas după contabilizarea indicelui de vârstă și masa corporală a femeii (IMC), relatează echipa.

Cercetătorii spun că descoperirile lor arată că deficiența de fier rămâne o problemă majoră și sugerează un aport sporit de fier în timpul sarcinii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel