Data publicării:

Decizie CCR completuri de judecată. Alex Coita: Mă doare şi mă intristează

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Politologul Alex Coita i-a criticat, la Sinteza Zilei, pe cei care au vorbit în termeni duri despre decizia CCR în privinţa completurilor de trei nespecializate, spunând că astfel de lucruri nu ţin de statul de drept. 

"Decizia este devastatoare pentru sistemul judiciar, pentru că iată sunt sute de procese în care s-au dat decizii şi care acum trebuie reluate. Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale. Aşa cum spuneam mai devreme, la nivel logic, s-ar impune faptul că dacă s-a trecut prin această procedură fără respectarea legii, ar trebui făcut ceva în această privinţă. Nu putem spune că dacă ai fost condamnat, asta este, ghinion. Nu vorbesc de Liviu Dragnea, ci de oricine. Până la urmă, consider că aşa cum există prezumţia de nevinovăţie trebuie să existe şi o lege orientată spre cetăţean care, atât timp cât nu este condamnat conform prevederilor legale, trebuie să aibă drepturi. Ne pricepem toţi la anticorupţie, dar în mod real ar trebui să existe un complet specializat. Este o chestiune care ţine de rigurozitatea cu care se face justiţie în România şi am această pretenţie de la acest stat după 30 de ani de democraţie. Vorbim de viaţa unor oameni, de faptul că vrem să curăţăm această ţară de corupţie, dar nu în orice condiţii", a declarat Alex Coita. 

Rezultatul, ruina unei democraţii

"Această decizie a curţii este şi un test de maturitate pentru o clasă politică pe care o văd în continuare izolată în clişee şi o înţelegere pe deplin superficială şi parţială a fenomenelor din România. Mă refer la asta pentru că mă doare şi mă întristează. Nu poţi, atunci când o curte constituţională, politizată sau nu, să conteşti soluţiile. Nu te apuci să ataci, să dobori instituţia, că aşa atacăm şi parlamentul şi toate instituţiile şi cu ce rămânem? Trăim printre ruinele unei democraţii. Dacă spui că tu lupţi pentru respectarea legii, nu poţi să nu remarci faptul că a fost o chestiune în care nu s-a respectat legea. Nu poţi spune că trebuie respectată legea, dar când ea este încălcată să spui că e ok, pentru ca au fost condamnaţi corupţi. Nu este ok să se întâmple asta, nu e stat de drept. Este o chestiune discreţionare, vrei să trăieşti într-o ţară în care lucrurile se întâmplă după bunul plac al unora. Numai că dacă azi se întâmplă după bunul tău plac, mâine poate fi după bunul plac al altora", a mai spus politologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel