Decizia privind taxa de clawback, finalizată până în 15 iunie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
taxa de clawback
taxa de clawback

Potrivit ministrului Sănătății, decizia  privind taxa de clawback va fi luată după o analiză de impact, care va fi făcută până în 15 iunie de reprezentaţi ai ministerelor Finanţelor, Sănătăţii, Justiţiei, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei de medicamente.

 Ministrul Sănătăţii a declarat că la întâlnirea de la Guvern s-a decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizearea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback.

 "Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influnenţa aceste modificări structura bugetului", a spus ministrul Vasile Cepoi.

 El a precizat că grupul de lucru are ca termen estimat 15 iunie pentru finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua următoarele decizii privind modificarea taxei de clawback.

 Ministerul Sănătăţii precizează că repezentanţii Asociaţiilor Producătorilor români şi internaţionali de Medicamente şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice au fost de acord cu această variantă de lucru şi vor face parte din grupul de lucru.

 Miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor au discutat cu premierul Victor Ponta despre taxa de clawback în industria farmaceutică, după ce companiile din sistem au atenţionat, luni, că retrag medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu schimbă taxa.

Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că va menţine taxa de clawback în industria farmaceutică, contestată şi la începutul acestei săptămâni de către producătorii de medicamente, prezentând acest sistem de taxare ca metodă principală pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.

 "Implementarea în continuare a taxei de clawback ne va ajuta să ne asigurăm că, faţă de industria farmaceutică, nu se mai acumulează arierate", este angajamentul Guvernului inclus în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la finalul misiunii din aprilie-mai, şi obţinută de MEDIAFAX.

 Executivul susţine că arieratele aferente facturilor înregistrate au fost integral eliminate şi că taxa de clawback a generat în primul trimestru al anului venituri de 282 milioane lei, care vor fi integral utilizate pentru a achita facturile neînregistrate, identificate în cursul exerciţiului de inventariere şi consemnate la sfârşitul anului trecut.

Companiile din Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cele ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au reluat, luni, criticile faţă de această taxă, anunţând că vor retrage medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerată nesustenabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel