Decizia CCR, favorabilă lui Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val valcu
val valcu

Milioanele de români care au votat la referendum se bucură, după decizia Curții Constituționale. Mie mi se pare doar un armistițiu politic, între cele două tabere de judecători. Dacă era să se facă dreptate, trebuia sancționat boicotul, procedeu împotriva Constituției și deciziilor CCR. Votul de cinci la patru confirmă politizarea Curții, iar respingerea contestațiilor care fac trimitere la boicot ignoră fondul problemei. Ca și în cazul suspendării, judecătorii au lăsat-o în coadă de pește. Atunci, răspunderea era pasată Parlamentului, acum e doar amânată.

După cele 40 de zile, se poate face parastasul democrației românești, dacă Traian Băsescu revine la Cotroceni. Sunt zile în care se vor aștepta o decizie din afară, dar totodată se vor trage sfori și se vor face aranjamente. Și, am văzut până acum, nimeni nu e mai tare în jocuri de culise decât suspendatul.

PDL a riscat totul susținându-și șeful în ciuda curentului popular. Practic, PDL luptă cu 80 la sută din totalul alegătorilor reali, când se agață de ipoteticii 18 milioane de cetățeni în vârstă de peste 18 ani. Prelungirea agoniei regimului nu le folosește deloc, iar încrâncenarea cu care au ridicat obstacole în calea schimbării nici atât. Care e miza nu putem decât bănui. Probabil, la fel vor face și liderii europeni, care nu-și pot explica de un politician fără încredere se mai agață de un post din care îl vor plecat 8 milioane de oameni.

Totuși, în septembrie va funcționa din nou votul politic. Va fi greu pentru judecătorii puși de Băsescu să se împotrivească evidenței (populației), dar nu imposibil. S-ar obține din nou o decizie cu cinci la patru, în condițiile în care cvorumul este de șase la trei. Parlamentul ar fi chemat să tranșeze disputa, dar de astă dată ar avea argumente solide, cifrele neavând nevoie de traducere în germană.

Până la urmă, alegerea îi aparține lui Traian Băsescu. N-a fost degeaba că și-a numit oamenii la CCR. Curtea i-a dat posibilitatea unei ieșiri onorabile din scenă.  Dacă urmează recomandarea Deutsche Welle și demisionează, poate spune că a fost și a rămas un patriot, un democrat etc. Dacă se agață de scaun și pierde...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel