Data publicării:

Decapitare Samuel Paty. Șase foşti elevi sunt judecați în dosar. Nu şi-au imaginat niciodată că "se va ajunge la moarte"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto Rol Ilustrativ: FreePik
Sursa Foto Rol Ilustrativ: FreePik

Șase foşti elevi sunt judecați în dosarul decapitării profesorului Samuel Paty.

Luni, 27 noiembrie, a fost inițiată judecarea dosarului în care sunt implicaţi şase foşti elevi din Paris ce l-ar fi decapitat pe profesorului Samuel Paty, transmite Agerpres, citând AFP. Separat de minori, opt adulţi vor fi judecaţi în legătură cu asasinatul respectiv.

Samuel Paty  în vârstă de 47 de ani, profesorul de istorie şi geografie din liceul Conflans-Saint-Honorine,  a fost înjunghiat, apoi decapitat în apropierea liceului parizian unde preda. Criminalul a fost refugiatul de origine cecenă Abdulah Anzorov, islamist radicalizat, în vârstă de 18 ani, care a fost ucis la scurt timp după aceea de poliţie.

În cadrul unei lecţii despre libertatea de exprimare, profesorul le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed, afirmă tânărul musulman. Într-un mesaj audio în limba rusă, Anzorov, a spus că "l-a răzbunat pe Profet".

Recent au fost reaprinse emoțiile provocate de crimă, când un alt tânăr islamist a ucis un profesor, pe Dominique Bernard. Profesorul a fost ucis la jumătatea lui octombrie, la Arras, în nordul Franţei.

Elevii ar fi fost plătiţi pentru a supraveghea împrejurimile liceului 

În dosarul asasinării lui Paty vor fi judecaţi cinci adolescenţi care în momentul crimei aveau între 14 şi 15 ani. Ei sunt acuzaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în speţă comiterea unor violenţe grave. Procuratura susţine că ei au fost plătiţi pentru a supraveghea împrejurimile liceului şi i l-au arătat pe profesor criminalului.

O altă adolescentă, care atunci avea doar 13 ani, este inculpată pentru denunţ calomnios. Ea a minţit că Paty le-a cerut elevilor musulmani să îşi declare religia şi să iasă din clasă şi abia apoi a prezentat caricaturile cu Mahomed. De fapt, eleva nu fusese prezentă la lecţie.

Tatăl fetei, Brahim Chnina, și Abdelhakim Sefrioui, un militant islamist ce creat materiale video care au atras atenţia profesorului, au pornit, din cauza minciunii elevei, o campanie violentă în reţelele sociale. Ei vor fi judecaţi în cel de-al doilea proces.

Tinerii au venit cu feţele acoperite la şedinţa de judecată

Luni, la şedinţa de judecată, tinerii inculpați au venit cu feţele acoperite, însoţiţi de părinţi şi avocaţi, la ora locală 9.00. Înaintea lor, în sală intraseră apropiaţi ai lui Paty şi circa zece foşti elevi ai profesorului, care intenţionează să se constituie părţi civile în proces, în ciuda opoziţiei parchetului naţional antiterorist.

Gabriel Attal, ministrul Educației, a declarat că şi sistemul de învăţământ intenţionează să se constituie parte civilă.

"Mi se pare indispensabil pentru reafirmarea puternică a voinţei noastre de a apăra valorile republicii, pe care le reprezenta Samuel Paty, şi pentru a-mi exprima sprijinul de nezdruncinat pentru întregul corp didactic, profund lezat de asasinarea barbară a colegului lor", a declarat el agenţiei France Presse.

Ce au constatat anchetatorii

 

Ancheta a reconstituit modul în care profesorul a fost prins într-o capcană după zece zile, de la minciuna elevei la atacurile online până la sosirea asasinului în faţa liceului.

Susţinând că vrea să îl filmeze pe profesor în timp ce îşi cere scuze, Anzorov i-a oferit unui adolescent 300 de euro pentru a i-l arăta pe Paty. Elevul s-a lăudat cu asta şi a transmis propunerea şi altora, fiindcă "nu se simţea în stare să facă asta de unul singur". Mărturiile de la dosar arată că i s-au alăturat alţi patru tineri. Unii au făcut mai multe ture între liceu şi ascunzătoarea asasinului şi s-au filmat cu bancnotele primite. Atacatorul i-a cerut unuia din ei să o sune pe adolescenta de la care a început totul. Eleva a repetat minciuna, fără să ştie - din câte a susţinut - că Anzorov asculta.

La audieri, elevii implicaţi au izbucnit în lacrimi şi au jurat că ei credeau că profesorul va fi doar expus în reţelele sociale, poate "umilit" sau "lovit", însă nu şi-au imaginat niciodată că "se va ajunge la moarte". Ei ar putea fi condamnaţi la un maxim de zece ani şi jumătate de închisoare.

"E complicat", a apreciat Dylan Slama, avocatul unuia din inculpaţi: "Toată viaţa va rămâne puştiul implicat în povestea asta", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel