Data publicării:

Deasupra Italiei a apărut o lumină roșie, sub formă de inel, asemănătoare unui OZN masiv / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Deasupra Italiei a fost surprinsă o aureolă roșie cu formă de inel.

O aureolă roșie enormă de lumină a apărut pe cerul nopții deasupra Italiei înainte de a dispărea în câteva milisecunde. Probabil a fost cauzată de un impuls electromagnetic de la o furtună din apropiere, conform Live Science.

Discul bizar a apărut și a dispărut în câteva milisecunde, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor probabil au ratat observarea formațiunii.

Fotograful Valter Binotto a reușit să surprindă o fotografie a aureolei luminoase de pe cerul de deasupra orașului Possagno din nordul Italiei, pe 27 martie. Cu toate acestea, inelul roșu nu era de fapt situat deasupra orașului. Cercul masiv, care avea în jur de 360 de kilometri în diametru, a licărit deasupra centrului Italiei și a unei părți a Mării Adriatice. 

Un astfel de fenomen este cunoscut ca o „emisie de lumină și perturbații de frecvență foarte joasă din cauza surselor de impuls electromagnetic” sau, pe scurt, ELVE, conform Spaceweather.com. ELVE-urile sunt un tip rar de perturbații stratosferice/mezosferice care rezultă din electrificarea unei furtuni intense. Inelele roșii sunt create atunci când impulsurile electromagnetice (EMP) emise de fulgere lovesc ionosfera Pământului, partea ionizată a atmosferei superioare care se întinde între 50 și 400 de mile (80 și 644 km) deasupra solului.

Datorită naturii lor de scurtă durată, ELVE-urile sunt în mod normal vizibile doar pentru sateliții care orbitează Pământul și au fost descoperite abia în 1990 datorită camerelor de la bordul navetelor spațiale NASA. Noua imagine a lui Binotto este probabil „cea mai bună imagine surprinsă vreodatăde la sol”, potrivit Spaceweather.com.

Binotto crede că ELVE a fost produs de un EMP generat de o furtună mare în apropiere de Ancona, un oraș la aproximativ 280 km sud-est de Possagno. În mod normal, fulgerele nu emit EMP-uri deoarece nu transportă suficient curent. Dar în timpul acestei furtuni, un fulger neobișnuit de puternic, de cel puțin 10 ori mai puternic decât fulgerele obișnuite, a generat probabil unda de șoc electric, care a lovit apoi ionosfera, potrivit Spaceweather.com. Atunci când electronii din interiorul EMP lovesc ionosfera, particulele încărcate excită atomii de azot care emit apoi o strălucire roșiatică.

Binotto a fotografiat sute de ELVE și alte tipuri de evenimente luminoase tranzitorii (TLE) de când a început să le filmeze în 2019, iar aceasta este „una dintre cele mai mari structuri” pe care le-a văzut vreodată, a spus el pentru Spaceweather.com.

Nu este prima dată când astfel de fenomene sunt fotografiate de pe Pământ. În februarie 2021, un sprite roșu din Hawaii a fost fotografiat alături de jeturi albastre. Și în aprilie 2013, astfel de formațiuni au fost fotografiate deasupra mai multor fulgere care s-au produs în Nebraska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel