Data actualizării:
Data publicării:

De Ziua Eroilor am fost într-un loc UNIC în România / Galerie FOTO

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

De Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor am fost într-un spațiu cu o semnificație aparte prin prisma încărcăturii istorice, dar și a reliefului, fiind mai aproape de cer.

La 40 de zile după Învierea Domnului, prăznuim Înălţarea Mântuitorului la cer. Această zi coincide și cu Ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română, fiind totodată și sărbătoare națională a poporului român. Un moment aparte a avut loc astăzi și în județul Cluj, mai exact în satul Muntele Rece, prin prisma locului profund încărcat de istorie și semnificație. Mănăstirea este construită pe locul numit 'La eroi', unde se găsește un cimitir al eroilor.

Sărbătoarea a fost marcată prin prezenţa ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului alături de un sobor de preoți și călugări, printre care și părintele stareț Arsenie. Sfânta Liturghie a început la ora 10.00, urmată mai apoi de o slujbă de pomenire, în cimitirul din apropierea mănăstirii, pentru toţi eroii neamului căzuţi pe câmpul de luptă pentru pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

'Eroii și-au pus sufletul și viața pentru noi, pentru urmașii lor'

'În Evanghelia după Ioan, Domnul Hristos spune că Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi. Eroii și-au pus sufletul și viața pentru noi, pentru urmașii lor. Așa că sfânt și bun lucru este ca, în cadrul acestui soroc de pomenire, să venim și să ne rugăm Lui Dumnezeu ca să le dăruiască pace și odihnă. Veșnică pomenire eroilor neamului românesc!' a punctat ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului.

Cimitirul Eroilor din Muntele Rece. 17 eroi cunoscuţi şi 19 necunoscuţi

Cimitirul Eroilor din Muntele Rece este situat în masivul Munţii Gilăului, la 37 de km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca. Începând cu data de 24 septembrie 1944, în zona situată între Buru şi Gilău, ostaşii români din Divizia 2 munte şi luptătorii noştri din Batalioanele Fixe Regionale „Someş” şi „Arieş” au dus lupte aprige pentru reîntregirea patriei, împotriva trupelor horthyste, pe timpul celui de-al Doilea  Război Mondial.

Ajutorul dat de moţii din zonă, precum şi cunoaşterea geografiei locurilor de către luptătorii din batalioanele fixe regionale au favorizat executarea manevrelor şi nimicirea rezistenţei inamicului. Pe data de 10 octombrie 1944, ostaşii români au cucerit localitatea Gilău, aducându-şi astfel o contribuţie importantă la operaţia de eliberare a Clujului. Potrivit jurnalului de operaţii al Diviziei 2 de Munte, în acele zile au căzut la datorie peste 250 de militari români care au fost îngropaţi, creştineşte, în 16 cimitire improvizate, răspândite pe întreg Muntele Rece. În acest cimitir sunt îngropaţi 17 cunoscuţi şi 19 necunoscuţi în morminte individuale.

Din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, anul acesta am avut parte de un moment puțin mai trist. Parada militară nu a mai existat și nici numărul oamenilor nu a fost la fel de mare, precum în anii anteriori. Însă cel mai important aspect este că Sfânta Liturghie a fost oficiată, precum și parastasul în memoria eroilor. La final s-au depus coroane și jerbe de flori de către reprezentanții instituțiilor locale, județene și naționale, dar și de către oameni simpli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel