De unde ia România bani europeni. Victor Negrescu: Cred că PNRR-ul e deja mort
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Victor Negrescu
Facebook Victor Negrescu
Europarlamentarul Victor Negrescu anunţă sfârşitul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, înainte ca acesta să fi început.

"Cred că PNRR-ul e deja mort la modul în care a fost gândit de ei (n.r Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR). Am văzut capitolul cu digitalizarea, în curând zona de mediu va fi intens criticată, zona socială e complet absentă. 

Dar dincolo de PNRR, avem banii alocaţi pentru 2021-2027. Suntem în 2021, în a doua parte a anului, şi nu am început să accesăm bani din aceste sume alocate. Nu avem programele definite. Vorbim de 45-46 miliarde de euro alocaţi României în această perioadă. Nimeni nu vorbeşte despre acest lucru. Ok, PNRR e important, dar sunt 29 de miliarde împrumut. Noi avem 46 de miliarde granturi. Nu ne preocupăm de ei? Îi putem pierde, dacă nu ne ocupăm de asta", a declarat Victor Negrescu la DC NEWS TV. 

România, printre ultimele 4 state care au depus PNRR-ul 

„România se află printre ultimele patru state europene care au depus planul și care vor avea planurile acceptate doar în toamnă. Alături de România se mai află Finlanda, Suedia și Estonia, țări cu o alocare mult mai mică și care au fost refractare la existența planului”, a anunțat joi, 15 iulie, Victor Negrescu.

Conform acestuia, informația a fost comunicată de reprezentanții Comisiei Europene membrilor Parlamentului European: „Aceasta este informația comunicată de reprezentanții Comisiei Europene membrilor Parlamentului European. 16 planuri au fost aprobate, în timp ce alte 4 planuri vor fi avizate până la finalul lunii iulie. O nouă dovadă a faptului că planurile puteau fi finalizate, dacă se muncea și nu se cerea prelungirea, în cursul acestei veri. Mai sunt trei țări care nu au depus planurile din cauza tensiunilor politice: Olanda, Bulgaria și Malta”, susține Negrescu.

Acesta spune că printre consecințele întârzierii se numără faptul că România va începe implementarea PNRR mai târziu decât alte state europene, „cu riscul de a nu putea cheltui banii până în august 2026”, și că țara noastră „va avea dificultăți în a cheltui avansul de 13% pentru care nici până astăzi nu există un plan de implementare și riscă să fie cheltuiți pe hârtii, salarii și consultanți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel