„De la cinci dioptrii, la o dioptrie în 18 luni!” Soluția „miraculoasă” pentru a scăpa de ochelari. Există doar un singur caz în care pacienții pot vedea „mai clar”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Miopia nu poate fi vindecată. Oricât ne-am dori să scăpăm de ochelari mâncând morcovi până devenim portocalii, făcând „exerciții” oculare, acest lucru este imposibil fără intervenții chirurigicale sau fără lentile de contact.

Ce n-a reușit medicina în domeniul oftalmologiei, ne spune un „Gigel” că poate să facă. Nu are sens să-i spunem numele, nu vrem să-i facem publicitate, dar omul, fără studii medicale, ne spune că ne scapă de dioptrii! „De la cinci dioptrii, la o dioptrie în 18 luni!”, ne spune Gigel, haideți să folosim acest nume generic, care se descrie drept „coach și optometrist și care îți promite că te va ajuta să îți recapeți vederea relaxată și clară în mod natural”.

Doar că acest lucru, de fapt, este imposibil. Desigur, acești „oameni de bine” profită de dorința persoanelor cu miopie sau alte boli de vedere de a scăpa de ochelari și fredonează celebrul referen: „industria oftalmologică vă vrea dependenți de ochelari! De-asta medicii nu vor să vă facă bine!” Desigur, este cea mai mare inepție, iar dacă urmați sfaturile unui astfel de „Gigel” vă puteți trezi cu probleme grave, pentru care nu mai există niciun tratament. 

Acest „coach și optometrist” te pune să plătești 100 lei pentru a participa la un seminar unde te învață să vezi clar. Desigur, are și cărți și filmări mult mai scumpe prin care te învață același lucru. Credeți că dacă s-ar fi găsit leacul contra miopiei, astfel încât să nu mai purtăm ochelari, nu am avea un medic câștigător de Premiul Nobel? Întrebarea este retorică.

Revenind la „Gigel”.

Amuzant este că are și un disclaimer, astfel încât să nu îl poți da în judecată în cazul evident în care nu vei scăpa de ochelari mâncând morcovi și privind copacii minute în șir: „Rezultatele variază în funcție de persoană, și ar trebui să nu folosești informațiile ca înlocuitor al serviciilor specializate!” 

În traducere liberă, tu dai bani, eu te păcălesc, iar dacă nu funcționează, tu ești de vină. Aceste persoane profită de naivitatea oamenilor și le cer bani grei, promițându-le marea cu sarea.

„Gigel” ne spune că și el purta ochelari, dar nu a mai mâncat carne și și-a recuperat vederea. De asemenea, ne sfătuiește să clipim conștient la fiecare 5 minute, să privim, la fiecare 10 minute, la cel puțin 10 metri depărtare pentru cel puțin 10 secunde, să ne expunem la soare în fiecare zi pentru 10-15 minute și să facem sport. Desigur, aceste sfaturi sunt foarte bune, dar nu ne scapă de ochelari! Nu renunțați la ochelari doar pentru că vă spune un „Gigel”. Mergeți la medicul oftalmolog, care știe cel mai bine ce trebuie pentru ochii dumneavoastră. 

Și „sfaturile” acestui coach nu sunt doar „frecție la picior de lemn”. Era bine să fie așa, dar „lecțiile” sale vă pot pune sănătatea în pericol. Riscați să renunțați la ochelari, dar totodată... să vă pierdeți și vederea. 

Miopia cu dioptrie mare se vindecă doar cu operație. Cu toate acestea, sunt și persoane neavizate care ne promit că putem arunca la gunoi ochelarii de vedere, fără prea mult efort, doar cu scosul banilor din buzunar

Soluțiile miracol nu au vreun efect. Altfel nu ar mai purta nimeni ochelari în lume. Atâta timp cât vedeți medici oftalmologi cu ochelari înseamnă că este cea mai bună cale de urmat. Singurele sfaturi care au efect le puteți primi doar de la medicii specialiști, care au tot interesul să le fie bine pacienților. Din păcate, nu există exerciții, manevre, produse naturale care vă pot reda vederea clară. Doar intervenția chirurgicală și ochelarii vă fac să vedeți normal.

Asit. univ. Dr. Stanila Dan Mircea, despre „manevrele cu scăderea dioptriei”

Contactat de DC News, asit. univ. Dr. Stănilă Dan Mircea a fost întrebat dacă miopia se poate vindeca cu „metode naturiste”. Desigur, răspunsul a fost negativ. Miopia nu se poate modifica la adulți!

Asit. univ. Dr. Stănilă Dan Mircea a explicat că „hipermetropii tineri pot acomoda, cu prețul unui efort acomodativ, legat de numărul de dioptrii, și să vadă binișor și fără ochelari”. Dar în cazul anterior menționat nu trebuie să dați, desigur, bani niciunui „guru”. E vorba de medicină. Când vine vorba de miopie, nu există să vedeți bine fără ochelari, lentile sau intervenții chirurgicale.

„Afirmațiile acestui domn despre care mi-ați zis nu au fundament științific și nu se regăsesc în tratatele de specialitate. Miopia este un viciu de refracție legat de diametrul antero-psterior al globului ocular și care nu se mai poate modifica la adulți. Tratamentul acesteia se poate face prin corecție optică (ochelari, lentile de contact) sau prin intervenții chirurgicale asupra corneei sau cristalinului, care au scopul de a modifica refracția globului ocular. 

Hipermetropii tineri pot acomoda, cu prețul unui efort acomodativ, legat de numărul de dioptrii, și să vadă binișor și fără ochelari. Miopii nu pot acomoda și vederea lor la distanță este scăzută. În momentul actual, putem doar controla progresia miopiei prin anumite proceduri, cum ar fi lentilele de contact multifocale, ortocheratologia, atropina”, a spus asit. univ. Dr. Stanila Dan Mircea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel