De la 100 la 85 de kg. Cătălina Poiană: Problema este să se mențină scăderea pe termen lung / video
Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, a vorbit despre scăderea în greutate și relația medic-pacient.
Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, a vorbit despre tratamentele de scădere în greutate a pacienților:
„Nicio terapie și nicio intervenție farmacologică în obezitate nu trebuie făcută în afara abordării stilului de viață. Evident că stilul de viață, dieta controlată, exercițiul fizic trebuie să fie elemente de bază în managementul acestor pacienți, pentru că nu doar scăderea în greutate este un deziderat. De multe ori, o scădere în greutate cu 5, 10, 15% din greutatea corporală are beneficii imense pe eventualele complicații sau comorbidități ale obezității, dar problema este să menținem acest lucru“, a spus Cătălina Poiană.
„Adică de la 100 la 85 de kg se cunoaște, chiar dacă la design nu se vede“, a punctat Val Vâlcu.
„Nu se vede foarte bine din primul moment, adică nu trebuie să schimbi chiar toată garderoba, ci doar o parte din ea, dar alta este problema. Problema este să se mențină această scădere pe timp îndelungat, pentru că de foarte multe ori se reușește o scădere în greutate și ulterior se recâștigă aceste kilograme și, de fapt, susținerea pacientului în menținerea acestei scăderi îngreuntate pe termen lung este problema pe care specialistul trebuie să o rezolve în relația medic-pacient“, a conchis, la DC News, Cătălina Poiană.
Prof. dr. Cătălina Poiană: Obezitatea dă cancer de orice fel
Prof. dr. Cătălina Poiană a transmis un semnal puternic de alarmă cu privire la obezitate.
„Endocrinologia este o specialitate care a evoluat foarte mult în ultimii ani. Patologia bolilor endocrine s-a clarificat foarte mult, ceea ce a făcut ca noi să înțelegem mult mai bine mecanismul de producere al bolilor. Terapiile inovatoare își fac locul și în endocrinologie”, a spus Cătălina Poiană.
„Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități. Un exemplu clar îl reprezintă obezitatea, care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Ați remarcat că am spus că este o boală? De anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică netransmisiblă. E nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți cu abordare într-o echipă multidisciplinară”, a zis specialistul.
„Cifrele sunt într-o creștere dramatică. Noile date pe anul 2022 arată că inclusiv în România numărul pacienților cu obezitate este în creștere, atât la adulți, cât și la copii, cifre care ne obligă să intervenim în acest domeniu”, a subliniat Cătălina Poiană.
„Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune, nu mă refer doar la riscul apariției diabetului zaharat de tip 2, la patologia cardiovasculară, mă refer și la alte tipuri de patologie, cum ar fi cancerul. Trebuie să știți că riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare”, a spus specialistul. Mai mult, Cătălina Poiană a zis: „obezitatea dă cancer de orice fel!” (citește continuarea AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News