De la 1 septembrie, prețurile la energie și gaze naturale au crescut
Data publicării:
Autor: Lazarescu Corina
WhatsApp

 De la 1 septembrie 2012 preţul energiei electrice va creşte cu 2-3%  pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii,potrivit declaraţiilor preşedintelui  Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ.

[caption id="attachment_227407" align="alignleft" width="280"] Sursa foto:Agerpres[/caption]

Preşedintele ANRE a  precizat că preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali începând cu data de  15 septembrie 2012. "În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali. Această majorare are loc deoarece traderii nu şi-au recuperat costurile din anul 2009", a declarat deasemenea Niculae Havrileţ

Oficialul ANRE a mai afirmat că potrivit calendarului stabilit pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul va creşte de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici şi de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali.

Majorările de preţ au fost stabilite de FMI pentru că la finalul ultimei misiuni a Fondului în România, şeful delegaţiei, Erik de Vrijer, a precizat că preţul gazelor naturale trebuie să crească până la jumătatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru consumatorii industriali.

"Am convenit cu Guvernul să  crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie", a declarat Erik de Vrijer.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel