Data actualizării:
Data publicării:

De ce urăsc pisicile apa

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ollegn
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ollegn
Pisicile și apa nu se împacă, sau cel puțin așa se spune. Dar ce anume le face să-și piardă mințile atunci când vine vorba de baie? Află mai multe informații din acest articol! 

Pisicile ne fac să ne punem întrebări despre multe lucruri, dar una dintre cele mai persistente enigme are de-a face cu un element destul de simplu: apa.

Cum se face că adoră apa care picură dintr-un robinet, dar vor lupta cu dinții și ghearele dacă se apropie de o cadă plină cu apă? Probabil că nu vom ști niciodată cu certitudine, dar experții au câteva idei care pot ajuta proprietarii de pisici să înțeleagă puțin mai bine comportamentul animalelor lor.

De ce urăsc pisicile apa?

Pisicilor le place apa atunci când trebuie să o bea, dar dacă se apropie de blana lor, apa poate transforma instantaneu o pisică fericită într-un leu în miniatură. Iată câteva motive care explică acest lucru.

Se simt îngreunate

Imaginează-ți să fii nevoit să porți o pătură udă pe umeri până se usucă. Atunci când întreaga blană este udă, o pisică se va simți împovărată și incapabilă să se miște cum o face de obicei. Este o experiență destul de neplăcută pentru o felină care se mișcă ușor și fără efort.

2. Sursa foto... (pisica-baie2_95972000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user13983931

Istoria evolutivă a pisicii

Un alt motiv pentru care pisicile urăsc apa se atribuie istoriei lor evolutive. Strămoșii pisicilor trăiau în locuri uscate și aride, ceea ce înseamnă că râurile sau oceanele nu erau obstacole cu care să se confrunte. Nu există prea multe în trecutul strămoșilor lor care să pregătească pisica modernă pentru baie, ceea ce explică de ce prima lor reacție este să zgârie.

Pisicile pot simți substanțele chimice din apă

Mirosul este cel mai fiabil simț al unei pisici. Chiar dacă noi nu le detectăm, substanțele chimice din apa de la robinet îi conferă un anumit miros pe care nasul sensibil al unei pisici îl va simți imediat. Este în regulă să-și înmoaie o lăbuță din când în când, dar a-și scufunda blana într-un lichid care miroase complet diferit de mirosul obișnuit al blănii lor este suficient pentru a le face să nu mai vrea baie.

Experiențe negative

Unele pisici ar putea să fi avut experiențe negative cu apa. Dacă scufundarea în apă a fost o experiență stresantă în primele câteva luni de viață, este posibil să spună "nici vorbă" la vederea căzii chiar și în anii lor de maturitate.

3. Sursa foto... (baie-pisica_13262900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ollegn

Lipsa controlului

Există și o altă explicație a faptului că o pisică evită să intre în cadă, dar este fericită să se joace cu orice robinet care picură sau chiar să se apropie de cadă pentru a-și înmuia lăbuța. În aceste cazuri, pisica are mai mult control asupra situației. Până la urmă, ele stau în siguranță pe uscat și pot scăpa ușor. Dar să fie pe o suprafață alunecoasă și umedă, cu apă curgând pe blană, care le intră în ochi și le îngreunează, este suficient pentru a le face instinctele feline să devină haotice.

Există și pisici care iubesc apa

Există excepții, iar unele pisici chiar îndrăgesc apa.Acestea fac parte din următoarele rase: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel