De ce unii oameni se infectează cu 2 tulpini de COVID simultan. Dr. Valeriu Gheorghiță, explicații
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce unii oameni se infectează cu 2 tulpini de COVID simultan. Dr. Valeriu Gheorghiță, explicații / Foto: Pixabay, de Thorsten Frenzel
De ce unii oameni se infectează cu 2 tulpini de COVID simultan. Dr. Valeriu Gheorghiță, explicații / Foto: Pixabay, de Thorsten Frenzel
Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat de ce unii români se infectează cu 2 tulpini de COVID-19 simultan.

Președintele CNCAV, colonel dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat de ce unele persoane se infectează cu două tulpini ale Sars-Cov-2. Medicul a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă de ce în acest val de infectări cu Omicron, apar tot mai multe rezultate ale secvențierilor care arată două tulpini.

”Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană - vedem foarte clar din datele științifice - că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibe caracteristici diferite - în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice.”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Covid-19 vaccinare sezonieră. Gheorghiță: Probabil acela va fi momentul

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre vaccinarea sezonieră.

„Este viziunea pe care o au majoritatea țărilor și organizațiile internaționale de profil. Probabil, când vom intra în faza de endemie a bolii, așa cum am mai zis și data trecută, nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate genera îmbolnăviri, ci că, din punct de vedere al măsurilor, suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri cu impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește îmbolnăvirea.

E important de a monitoriza și supraveghea ce tip de variantă circulă și cu siguranță, în urma cestei monitorizări, se vor identifica acele variante cu transmisibilitate și în funcție de asta se vor face sau nu recomandări de administrare sau nu a unui vaccin, pe modelul vaccinării din gripa sezonieră. La acest moment e prematur, pentru că ne interesează care va fi evoluția post valul cinci de îmbolnăviri“, a spus Valeriu Gheorghiță. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel