De ce trebuie să eviți caserolele și sticlele din plastic. Dr. Radu Țincu, avertisment: Tulburări în dezvoltarea copiilor și adolescenților
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Medicul Radu Țincu a vorbit despre plasticul din alimente.

Un studiu publicat în Italia arată cât plastic ingerăm din alimente. Potrivit cercetării, s-a constat că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, un conținut aproape egal cu cel al unui card de credit.

În topul alimentelor care pot conține plastic sunt fructele de mare, peștele, dar și apa din sticle de plastic. Medicul Radu Țincu a vorbit despre acest studiu la Antena 3 CNN, explicând care pot fi efectele negative ale ingerării de plastic.

Dr. Radu Țincu: Sunt particule atât de mici încât au fost identificate în sângele subiecților umani

"Există un top și nu e făcut de mine, e făcut de cercetătorii internaționali care au constat că peștele și fructele de mare conțin microplastic pentru că noi aruncăm în apele mărilor și oceanelor aceste particule, însă ceea ce este îngrijorător este că dacă acum câțiva ani de zile vorbeam despre micro-lastic, acum putem vorbi de nano-particule de plastic. Sunt particule atât de mici încât au fost identificate în sângele subiecților umani, lucru care ne pune pe gânduri pentru că nu știm cu exactitate care vor fi efectele acestor nanoparticule de  plastic.

Se pare că ele favorizează inflamația vaselor de sânge și apariția cheagurilor de sânge, cu riscul de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. Și ceea ce este mai important de spus este că plasticul în sine se comportă ca o substanță care poate mima hormoni, ceea ce va duce la apariția unor tulburări în dezvoltarea copiilor și adolescenților cu o menstruație precoce, cu pubertate precoce, chiar la persoanele adulte poate să determine și să favorizeze apariția unor forme de cancer, în special cancer de sân, cancer de col uterin sau cancer de prostată", a explicat medicul Radu Țincu la Antena 3 CNN.

De ce să evităm recipientele din plastic

Medicul Radu Țincu a explicat și cum putem să reducem noi acest afect al ingerării plasticului. Potrivit acestuia, ar trebui să evităm folosirea recipientelor din plastic.

"Ar trebui să existe anumite reglementări, individual e foarte dificil. Ar trebui să încercăm să reducem cât mai mult utilizarea plasticului în alimentația noastră, adică utilizarea tuturor acelor obiecte de depozitare din plastic.

Trebuie să le evităm pentru că ele vor duce la eliberarea unor particule de plastic. În plus, ar trebui să se stabilească, cum pentru pesticide există norme, așa vor trebui să fie și pentru plastic. Faptul că în România a început reciclarea plasticului și vedem că au apărut acele aparate pentru recirculare, este un prim pas extrem de important. Să nu mai aruncăm PET-urile în mediu pentru că durează aproximativ 100 de ani ca acesta să fie degradate și să le ducem la aceste centre de reciclare", a mai spus medicul Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel