De ce tace SUA în privința războiului din Caucaz
Pe fondul unei tensiuni tot mai ridicate în zona munților Caucaz, Statele Unite nu au venit cu un mesaj clar privind războiul din regiunea Nagorno-Karabakh.
În cursul acestei săptămâni, președinții Rusiei și Franței au solicitat împreună încetarea focului în Nagorno-Karabakh, fapt ce a cauzat reacții din partea fostului ambasador al SUA însărcinat să ajute la rezolvarea conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan.
Carey Cavanaugh, fostul reprezentant al SUA în grupul de la Minsk, grup menit să asigure pacea între Armenia și Azerbaidjan, a declarat: „SUA nu au fost angrenate în această discuție”. El se numără printre observatorii din Caucaz care văd în evenimentele din această săptămână cel mai recent exemplu de dezangajare diplomatică a SUA.
„Americanii s-au retras din această problemă”, a declarat Thomas de Waal, un specialist pe zona Caucazului. Acesta a mai spus: „Dacă Trump a auzit de Azerbaidjan, este pentru că e un loc în care a vrut să construiască un turn Trump”.
Sub Trump, SUA și-au pierdut interesul în multe zone
Sub administrația Trump, Statele Unite s-au poziționat în spatele multor probleme internaționale majore, comparativ cu administrațiile anterioare, în special atunci când a fost vorba de sfera de influență a Federației Ruse. Trump a evitat în mod constant afirmațiile care l-ar irita pe Vladimir Putin. De asemenea, aliații SUA, precum Marea Britanie și Lituania, au încercat recent să convingă departamentul de stat să fie mai agresiv în răspunsul său la suprimarea protestelor din Belarus și otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
Lipsa de interes a Statelor Unite față de Nagorno-Karabakh a fost semnalată pentru prima dată în august 2017. Atunci, SUA și-a numit noul reprezentant în Grupul Minsk, Andrew Schofer, dar nu i-a acordat statutul de ambasador. Ambasadele SUA din Azerbaidjan și Armenia au emis cetățenilor americani din ambele state sfaturi de călătorie, avertizându-i asupra unei posibile violențe sporite în Nagorno-Karabakh. Temerile, confirmate 48 de ore mai târziu, nu au fost repetate de Washington. „Departamentul de stat american nu a emis o declarație în care spunea că suntem îngrijorați de conflict”, spune de Waal, descriindu-l ca fiind „lipsit în acțiune”, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News