De ce sunt eliberaţi vameşii şi poliţiştii de la Albiţa. Interceptări efectuate doar câteva zile şi, oricum, neconcludente
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vamesi-albita
vamesi-albita

După deschinderi cu mare tam tam, mascaţi, elicoptere şi desfăşurări impresionante de forţe la Vama Albiţa, numărul celor care încă mai sunt în arest scade pe zi ce trece.

Astfel, în cazul mitei de la Vama Albiţa, din cei 53 de poliţişti de frontieră cercetaţi au fost arestaţi preventiv 38, iar 15 au fost lăsaţi liberi, cu interdicţie de a părăsi ţara. Recent, procurorii au cerut instanţei prelungirea măsurii doar pentru 17 dintre cei 38 de poliţişti de frontieră aflaţi în arest. Ceilalţi 21 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa au fost eliberaţi din arest.

Una dintre explicaţiile faptului că tot mai puţini dintre cei reţinuţi sunt în continuare în arest este dată de lipsa de profesionalism a procurorilor care au lucrat la acest caz, după cum reiese din explicaţiile magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care ieri au decis eliberarea unora dintre cei arestaţi la Vama Albiţa.

„infracţiunea de luare de mită în formă continuată, reţinută în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi, nu este determinată, prin elementele sale esenţiale, atâta timp cât nu se pot stabili cu certitudine suma primită, cu titlul de mită, de către fiecare inculpat, precum şi mituitorii, astfel că singura certitudine până în acest moment procesula o constituie datele la care inculpaţii şi-au exercitat atribuţiile de serviciu“ a susţinut judecătorul Daniela Panioglu.

„S-a reţinut în sarcina fiecărui inculpat că a extras, de mai multe ori, bancnote din paşapoartele prezentate la controlul de frontieră, însă, din convorbirile şi imaginile interceptate nu rezultă, decât cu câteva excepţii, valoarea bancnotei primită şi pentru niciunul din actele materiale, identitatea persoanei care a oferit mita“, motivează magistratul Panioglu.

„În fapt, toată activitatea de urmărire penală s-a restrâns la interceptarea inculpaţilor pe durata câtorva zile de lucru, după care, imediat, a fost luată măsura extremă a arestării preventive în masă. Această grabă uriaşă, de a aduce cât mai repede pe inculpaţi în faţa judecătorului, cu propunerea de arestare preventivă, aduce atingere însuşi scopului procesului penal, care constă în strângerea de cât mai multe probe clare în vederea aflării adevărului“, mai notează judecătorul în motivarea sa.

21 de poliţişti se întors la serviciu

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui va schimba statutul celor 21 de poliţişti de frontieră din lotul Albiţa, cărora nu le-au mai fost prelungite mandatele de arest preventiv, astfel că nu vor mai fi suspendaţi din activitate, ci vor fi puşi la dispoziţia inspectorului şef al instituţiei. Astfel, cei 21 de poliţişti de frontieră vasluieni se vor prezenta la serviciu, unde vor primi sarcini administrative, pentru că decizia magistraţilor de a fi cercetaţi în libertate este condiţionată, printre altele, de a nu profesa ca poliţist.

"Odată cu prezentarea la serviciu, cei 21 de salariaţi vor fi puşi la dispoziţia inspectorului şef al IJPF Vaslui, urmând a primi sarcini scrise şi în mod direct cu activităţile pe care le vor presta până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile în dosarele în care sunt cercetaţi în prezent. Concret, nu vor mai executa activităţi de control şi supraveghere, nu vor mai fi dotaţi cu arme şi nu vor mai avea acces la informaţiile clasificate, indiferent de nivel. Cu alte cuvinte, vor desfăşura doar activităţi administrative şi numai în anumite zone, remuneraţia fiind pe măsură, mai ales că pierd o serie de sporuri importante, cum ar fi, de exemplu, cele de risc sau confidenţialitate", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui, Irina Mirică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel