Data publicării:
De ce se simt oamenii mai obosiți decât în anii precedenți
Oboseala permanentă, bătăi neregulate ale inimii, lipsa de chef, sunt doar câteva din stările pe care le dă fenomenul ”burnout de la mijlocul anului”.
La jumătatea anului 2019 mai mulți cititori ai cotidianului The Guardian au raportat că se simt mai obosiți decât în aceeași perioadă a anului trecut. Ce se află în spatele străii de rău? Este întrebarea la care au încercat să răspundă jurnaliștii.
O tânără pe nume Louise și-a stabilit două obiective de Anul Nou pentru 2019: să înceapă yoga și să țină un jurnal. Ea a reușit să le facă pe ambele timp de cinci luni, dar în urmă cu aproximativ șase săptămâni ceva s-a destabilizat.
"În luna mai, am observat că tot ce am scris a fost fără vlagă, ca și cum aș fi fost bolnavă", a precizat ea.
Jurnaliștii de la The Guardian le-au cerut cititorilor să-și evalueze astfel starea de spirit și au denumit acțiunea ”Fenomenul burnout de la mijlocul anului”.
Simptomele descrise de cititori
Cititorii au scris despre senzația că ar putea să adoarmă în picioare, să se trezească cu o inimă care bate puternic și neregulat sau cu o minte întunecată, că și-ar fi pierdut energia, apetitul sau libidoul. Cititorii au mai spus că ar merge în vacanță să-și petreacă toată ziua în pat. Mulți au spus că este ca și cum bucuria ar fi fost aspirată din viață. Lipsa de chef.
Au fost multi ca Charlotte, de 47 de ani din Sussex. "Mă trezesc dimineața și mă gândesc, m-am îmbătat noaptea trecută?", a scris ea. "Și apoi îmi amintesc, nu, este doar ceea ce simt normal acum. Sunt doar obosită și fără chef tot timpul."
Gina, de 33 de ani de la Kent, explică modul în care s-a simțit. "Zilele de sfârșit de săptămână nu par a aduce odihnă în acest moment", a scris ea. Ea și soțul ei au descris ca fiin "neobișnuit de obosiți".
Care este explicația și ce spune Organizația Mondială a Sănătății
O semnificație psihologică a fenomenului ”burnout de la mijlocul anului” ar fi aceea că oamenii își reamintesc de optimismul cu care au intrat în noul an și de obiectivele stabilite, dar care poate nu sunt aproape de realizare.
Fenomenul, o epidemie sinistră și insidioasă? Organizația Mondială a Sănătății a clarificat în luna mai că nu consideră că fenomenul este o problemă medicală; mai degrabă, se înțelege că este un "fenomen ocupațional" care rezultă din stresul cronic de la locul de muncă.
Se pare că oamenii care au încercat să se protejeze de acest stres au învățat să își stabilească anumite granițe personale prin care se apără împotriva tuturor lucrurilor pe care lumea le ”aruncă” asupra lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News