De ce să-ți plătești ratele la bancă anticipat în a doua zi după scadență și nu în orice altă zi
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto dcnews.ro
foto dcnews.ro
Iată de ce, atunci când alegi plata anticipată a ratelor, aceasta trebuie făcută a doua zi după scadență. 

Dacă data în care trebuie să-ți plătești în mod normal rata este 15 ale lunii, dacă dorești plata anticipată a ratelor cu scurtarea perioadei de îndatorare, astfel încât să plătești mai puțină dobândă, soluția este ca rambursarea anticipată să se facă în ziua de 16. 

Explicația este una foarte simplă, după cum arată Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară. Pe un grup dedicat educației financiare, Viața și Banii, a avut loc următoarea conversație: 

Î: Salutare! Adrian Asoltanie, îmi puteți spune, vă rog, care sunt beneficiile dacă facem plata anticipată cu scădere de perioadă pentru creditul ipotecar a 2-a zi după scadență, comparativ cu orice altă zi din lună? Mulțumesc!

R: Din suma achitata anticipat, banca întâi trage dobânda pentru zilele scurse de la scadență până la ziua plății. Dacă achiți după 10 zile de la scadență 500 lei, e posibil ca din aceștia 3-400 ron, poate și mai mult, sa meargă spre dobândă, nu spre principal.

Cum să scapi mai repede de ratele la bancă și să plătești mai puțin

IRCC-ul a ajuns la 5,71% din ianuarie 2023 iar previziunile economiștilor vorbesc despre un IRCC care va ajunge peste 6%. Ratele, la început de an, au crescut cu câte sute de lei. Dacă în 2022, ROBOR a crescut serios de la 3%, la începutul anului, la 8% la sfârșitul lui, anul acesta pare a fi dedicat IRCC-ului, care urmează drumul ROBOR. Dacă în T3 din 2021, IRCC era de 1,17%, în T3 din 2022 a ajuns la 5,71%, iar asta majorează decisiv ratele românilor, fiind clienți ai băncilor care s-au împrumutat inclusiv când IRCC era la 1,08%. 

"Vă informăm că din februarie rata creditului ipotecar la care sunteţi titular va fi 3.000 de lei, ca urmare a modificării IRCC. Vă mulţumim" - așa arată un SMS transmis de bancă. La un împrumut de 410.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata a crescut cu peste 1.100 de lei într-un an, conform Observator. Mai e ceva de făcut? Consultantul financiar Adrian Asoltanie prevede un ”an cu multe provocări, în continuare”, în timp ce analistul financiar Andreea Nica anunță un IRCC ce va sări de 6%: ”Știm deja care va fi nivelul IRCC din aprilie. Va fi la şase la sută. Deci IRCC va continua să crească”. 

Cum se face plata anticipată a ratelor. Citește aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel