Data publicării:

De ce să nu mângâi câinele pe cap

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Suntem tentaţi să mângâiem câinii şi pisicile la fel cum procedăm cu cei mici şi credem că asta le face şi lor plăcere. Dar este oare aşa? 

Nu e absolut interzis să îți mângâi animăluţul de companie pe cap, însă este esențial să înțelegi că preferințele și reacțiile pot varia de la un câine la altul. Unii câini nu au nicio problemă să fie mângâiați pe creştet, în timp ce alții pot simți disconfort sau pot reacționa mai puțin favorabil, spun experţii de la PetKeen.

Există câteva motive pentru care mângâiatul pe cap poate fi neplăcut sau incomod pentru câini:

Zone de sensibilitate

Capul, urechile și fața câinilor pot fi zone sensibile. Câinii pot simți disconfort sau chiar durere dacă sunt atinși în aceste zone, mai ales dacă au avut experiențe neplăcute în trecut sau au probleme de sănătate.

Semnale de dominație

Mângâierea pe cap poate fi interpretată de câini ca un gest de dominație. În lumea canină, capul este o zonă importantă pentru afirmația de dominanță și relațiile sociale.

Mișcări rapide sau atingere neprevăzută

Unii câini pot reacționa cu frică sau apărare atunci când li se atinge capul brusc. Acest lucru poate fi accentuat dacă au avut traume anterioare sau au fost încurajați să fie precauți în jurul capului.

Stres sau agitație

Câinii pot simți stres sau agitație în anumite situații sau cu anumite persoane. În aceste cazuri, pot să fie mai sensibili la orice formă de atingere sau mângâiere.

Este întotdeauna important să citești semnalele corpului câinelui și să-i respecți limitele teritoriale. Dacă animalul tău pare să evite mângâiatul pe cap sau manifestă disconfort, este mai bine să îi acorzi atenție și afecțiune în alte moduri care să-i facă şi lui plăcere, cum ar fi atingerea pe spate sau în spatele urechilor.

Fiecare câine are preferințele lui când vine vorba de interacţiunea cu oamenii, iar cunoașterea și înțelegerea acestora pot contribui la o relație mai bună şi la cimentarea încrederii dintre stăpân şi animal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel