Data actualizării:
Data publicării:

De ce să nu faci duș când e furtună afară

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Trăsnetul poate lovi în cele mai neașteptate moduri. Inclusiv când faci duș sau baie ori când speli vasele.

La primele semne ale unei furtuni, când încep să se audă tunetele, pericolul e aproape. De fapt, se află la mai puțin de 16 kilometri de tine, avertizează serviciul meteo din Statelor Unite, potrivit CNN. Întrucât instalațiile sanitare ale unei clădiri pot prelua trăsnetele, chiar dacă aceasta are împământare, este indicat să eviți folosirea apei în timpul furtunii. „Nu faceți duș sau baie, nu spălați vasele și nu vă spălați pe mâini în timpul furtunilor. Riscul ca un fulger să se transmită prin conductele din plastic poate fi mai mic decât prin conductele metalice. Totuși, cel mai bine este să evitați orice contact cu instalațiile sanitare și să nu folosiți apa în timpul unei furtuni cu trăsnete pentru a reduce riscul de a fi loviți”, precizează Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Aceeași recomandare se regăsește și în fiipregatit.ro/ghid/furtuna/ - ghidul de acțiune pe timp de furtună de pe fiipregatit.ro, Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență. Acesta nu este singurul risc atunci când te afli într-o clădire în timpul unei furtuni: specialiștii americani recomandă evitarea utilizării aparaturii electrice, precum computer sau televizor, și a electrocasnicelor. „Nu folosiți telefoane cu fir. Telefoanele mobile și cele fără fir sunt sigure… dacă nu sunt conectate la priză prin încărcător”, precizează aceștia. De asemenea, este indicat să nu stai în verandă sau balcon, să te îndepărtezi de fereastră și de ușile exterioare, să nu te întinzi pe podea și să nu te rezemi de pereți.

Mai fierbinte decât Soarele

Tunetul este sunetul produs de fulger, când lumina acestuia încălzește aerul din jurul arcului electric până la 27.800 de grade Celsius, o temperatură de aproximativ cinci ori mai mare decât cea de la suprafața Soarelui. „Imediat după fulger, aerul se încinge și se contractă rapid. Această expansiune și contracție produce o undă de sunet pe care o auzim ca tunet”, explică Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA. Trăsnetele pot ucide în multe feluri: o lovitură directă este fatală în cele mai multe cazuri, iar rănile pot include arsuri severe ale pielii, leziuni ale creierului, mușchilor și ochilor. Sarcina electrică a trăsnetului se scurge în pământ, dar poate lovi și o persoană sau un obiect.

Aproximativ 180 de persoane sunt rănite anual de trăsnete, iar 10% sunt lovite direct în fiecare an, conform CDC. Statistic, cei care muncesc în mediul exterior prezintă cel mai mare risc de a fi loviți de trăsnet. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență din România, în timpul furtunii este important să folosești regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.

Ce trebuie să faci dacă ești surprins afară de o furtună:

Dacă te afli într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul.

Nu te întinde pe pământ! Descărcarea electrică pe suprafața solului se poate întinde la 30 de metri de punctul în care a căzut trăsnetul.

Evită obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpurile, plajele sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.

Dacă te afli pe un râu sau un lac, caută să ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel