De ce să mergi cu spatele dacă nu ai timp de sală? Beneficii uriașe pentru sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce să mergi cu spatele dacă nu ai timp de sală? Beneficii uriașe pentru sănătate / Foto: Pexels
De ce să mergi cu spatele dacă nu ai timp de sală? Beneficii uriașe pentru sănătate / Foto: Pexels
Dacă nu ai timp de sală poți încerca să mergi cu spatele.

Dacă simți că faci prea puțină mișcare zilnic și nu ai nici timp de sală, află că mersul cu spatele este foarte benefic pentru sănătate. Nu doar că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar aduce și beneficii în plus față de mersul normal.

Astfel, unul dintre cele mai bine studiate beneficii ale mersului cu spatele este îmbunătățirea stabilității și echilibrului. Mersul cu spatele poate îmbunătăți mersul normal și echilibrul în cazul adulților sănătoși și celor cu osteoartrită a genunchiului, scrie Science Alert.

Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai mici și mai frecvenţi, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare pentru mușchii picioarelor, reducând în același timp povara asupra articulațiilor noastre.

Adăugarea de modificări de înclinație poate face ca gama de mișcare a articulațiilor și mușchilor să devină mai complexă, ameliorând durerea în cazul unor afecțiuni precum fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi. Mersul cu spatele a fost folosit chiar pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice sau în urma unui accident vascular cerebral cronic.

Mersul cu spatele, benefic și pentru slăbit

Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice. Interesul pentru mișcarea înapoi i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii.

În timp ce mersul normal ne poate ajuta să menținem o greutate sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Cheltuielile de energie atunci când mergi înapoi este cu aproape 40% mai mare decât mersul cu aceeași viteză înainte, un studiu arătând reduceri ale grăsimii corporale pentru femeile care au finalizat un program de antrenament de șase săptămâni de mers înapoi sau alergare.

Alergatul cu spatele

Când devenim încrezători că mergem înapoi, progresul către alergare poate crește și mai mult cerințele. Deși este adesea studiată ca instrument de reabilitare, alergarea înapoi crește puterea mușchilor cruciali implicați în îndreptarea genunchiului, dar și capacitatea noastră de a genera putere și performanță atletică.

Alergarea susținută înapoi scade energia pe care o consumăm atunci când alergăm înainte. Dacă mersul cu spatele pare prea ușor, dar limitările de spațiu vă afectează capacitatea de a alerga înapoi, o altă modalitate de a crește și mai mult provocarea este să începeți să trageți greutăți.

Creșterea greutății face ca implicați să fie și mușchii extensori ai genunchiului, punând în același timp solicitări asupra inimii și plămânilor dumneavoastră într-un interval scurt de timp.

Încărcarea unei sănii și tragerea ei înapoi implică un risc scăzut de rănire, deoarece rezultatul cel mai probabil dacă suntem prea obosiți este că sania nu se va mișca. Dar cu greutăți mai ușoare, acest tip de exercițiu poate produce un nivel adecvat de rezistență pentru a stimula îmbunătățiri semnificative ale puterii membrelor inferioare. Cu greutăți de tragere de până la 10% din greutatea corporală totală vom observa  rezultate formidabile în rândul sportivilor tineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel