Urmărește emisiunea live
De ce să mănânci ciocolată în fiecare zi. Bilic: Încetați să vă simțiți vinovați! Este un aliment-medicament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce ar trebui să mâncăm zilnic ciocolată.

"Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți “anti”...

Ce este interesant despre polifenoli? Faptul că nu funcționează sub formă de suplimente, ci trebuie consumați din alimente: catechine în ceaiul verde, taninuri în ceaiul negru, cafeină în cafea, curcumine în curcuma, resveratrol în vinul roșu, quercitine în ceapă și capere, indoli în varză și alte crucifere, anthocianine în fructele de pădure etc.

Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind “consumați zilnic fructe și legume”.Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde.

EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui Cât înseamnă 10 g ciocolată? Un pătrățel! Este nu doar autorizat, ci și recomandat.

Încetați să vă simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Important: să fie neagră și în doză mică!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Beneficiile ciocolatei

Oamenii de ştiinţă al căror studiu a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition pot garanta beneficiile ciocolatei. Experţii au efectuat un sondaj la care au participat peste 20 de mii de englezi.

În cursul cercetării, experţii au descoperit că subiecţii care consumau două batoane de ciocolată pe zi aveau cu 11% mai puţine şanse de a suferi de un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care nu mâncau deloc ciocolată. În plus, iubitorii de ciocolată au un risc cu 25% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, scrie Rador, citând Zdrave.

Studiul devine şi mai interesant dacă luăm în considerare faptul că majoritatea participanţilor au consumat ciocolată cu lapte, nu neagră. Ciocolata neagră este considerată mai sănătoasă datorită conţinutului scăzut de zahăr.

La Institutul din Copenhaga, cercetătorii au ajuns la concluzia că o bucată mică de ciocolată neagră poate atenua senzaţia de foame, iar experţii de la Universitatea din L'Aquila, Italia, au descoperit că persoanele care au mâncat o bucată de ciocolată neagră timp de două săptămâni şi-au redus aportul de zahăr cu 50%.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că ciocolata poate avea în continuare un impact negativ asupra sănătăţii. Laptele şi ciocolata albă au în principal această proprietate. Abuzul duce la obezitate, distrugerea smalţului dinţilor, probleme cu tractul gastro-intestinal, diabet, alergii şi probleme de piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel