De ce s-a OPUS Ungaria bugetului UE. Viktor Orban dă cărțile PE FAȚĂ!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
viktor orban
viktor orban
Premierul Viktor Orban a spus de ce Ungaria s-a opus, prin dreptul de veto, bugetului multianual al UE.

Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus ale Uniunii Europene pentru că ele ar fi forţat-o să accepte migraţia, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

Ungaria și Polonia au blocat bugetul UE

Ungaria, alături de Polonia, şi-a exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de recuperare, spunând atunci că a făcut asta deoarece legea privind bugetul include o clauză care condiţionează accesul la bani de respectarea statului de drept.

'După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare', a transmis Orban într-o declaraţie publicată de agenţia naţională de presă MTI.

Premierul ungar a mai spus că Bruxellesul nu mai consideră că ţările care îşi protejează graniţele de migraţie respectă statul de drept, conform declaraţiei citate de MTI.

VEZI ȘI Polonia ține în șah UE, după ce a blocat bugetul împreună cu Ungaria. Noi revendicări la adresa Bruxellesului

El a adăugat că Ungaria a acceptat în iulie fondul de relansare şi bugetul pe termen lung 'deoarece suntem angajaţi faţă de solidaritatea europeană şi sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cât mai repede posibil'.

Viktor Orban, oponent ferm al migraţiei în masă

Bugetul şi fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migraţia, precizează Reuters. Orban este un oponent ferm al migraţiei în masă, spunând că aceasta diluează identitatea naţională şi europeană.

UE a iniţiat o procedură de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea normelor democratice. În declaraţia transmisă miercuri, şeful guvernului de la Budapesta a insistat că Ungaria 'aderă cu dedicare' la statul de drept, adăugând că actuala conducere a ţării s-a luptat în trecut pentru democraţie în faţa dictaturii comuniste.

'Statul de drept, folosit ca o armă politică'

El a mai spus că în dezbaterile despre migraţie din ultimii ani statul de drept a fost folosit ca o armă politică.

'În opinia noastră, a condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală, una care ar submina unitatea europeană. Orice nouă procedură care ar urma să sancţioneze statele membre nu ar trebui introdusă decât prin modificarea în unanimitate a tratatelor. Vrem ca statele membre partenere să adere la această cerinţă', a declarat Orban. Însă, potrivit unor analişti politici citaţi de Reuters, declaraţiile lui Orban urmăresc să atragă sprijinul votanţilor săi interni prin folosirea din nou a retoricii anti-migraţie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel