Data publicării:

De Ce s-a blocat numirea procurorilor. Ce rol a jucat Băsescu

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu-traian (2) -deschidere
basescu-traian (2) -deschidere

Schimbarea surpriza de la CSM a luat pe nepregătite clasa politică. PNL anunțase o ședință în cursul zilei, pregătind o renunțare la postul de ministru al Justiției, ca protest la eventuale numiri de procurori șefi fără consultări intre liderii USL. Venit la CSM pentru a da curs propunerii lui Traian Băsescu, care a cerut înlocuirea procedurii de selecție cu o negociere, premierul a anunțat, la ieșire, ca numirile se amână. Mai precis, Secția de procurori a CSM a cerut să se meargă pe o procedură de selecție cu toate etapele prevăzute de proiectul Monei Pivniceru. Astel, noii procurori șefi vor fi cunoscuți după câteva luni, dacă se obține semnătura finală, a președintelui.

Ce a determinat schimbarea de 180 de grade? Din surse de la Bruxelles, am aflat că scandalul creat în presă  de Traian Băsescu, care a negociat prin televizor numirile, a iritat Comisia Europeană.  Declanșând o dezbatere publică pe tema numirilor, Traian Băsescu a atras atenția asupra subiectului.  Într-un moment extrem de dificil pe plan european, marcat de o gravă criză economică, posibilă destabilizare a mediului socio-politic din România nu poate fi tolerată de instituțiile europene.

Ca urmare, Bruxlles-ul i-a cerut lui Traian Băsescu să respecte procedura convenită cu Comisia, și sărenunțe la negocieri și numiri politice.Prin pârghiile pe care le are la CSM, inspecial în secția de procurori, președintele a transmis recomandările UE și a hotărât să renunțe la planul inițial. Sprijinul extern este mai important pentru Traian Băsescu decât controlul procuraturii, cel puțin în acest moment.

Odată ce s-a impus din afară renunțarea la negocierile politice pentru șefii Parchetelor, liberalii vor renunța la cedarea Ministerului Justiției, ca urmare nu va avea loc nicio rocadă, ne-au declarat surse din PNL. Interimatul premierului este limitat la 45 de zile, iar procedura pe care chiar CSM a stabilit-o, în toamna anului trecut, împinge selecția spre 90 de zile. Manevra efectuată de susținătorii lui Băsescu din CSM, care au încercat să evite numiri rapide în situații excepționale (referendum etc) se întoarce împotriva celor care au inițiat-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel