De ce s-a arătat Băsescu de acord cu suspendarea recalculării pensiilor militare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
javra ordinara
javra ordinara

Un exercițiu de imagine, adăugat la înlăturarea oricărei posibilități de declanșare a procesului de suspendare și siguranța că poziția sa nu va produce niciun efect, l-au făcut pe președintele Traian Băsescu să declare că Traian Băsescu dorește să evite orice  prilej de declanșare a procesului de suspendare a președintelui în Parlament. Dacă nu s-ar fi arătat de acord cu respectarea deciziei Înaltei Curţi în ceea ce priveşte pensiile militare, ar fi încălcat grav Constituția, ceea ce l-ar fi expus la suspendare, așa cum anunțase De Ce News încă de vineri.

Pe de altă parte, este vorba despre un exercițiu de imagine. Adevărata miză a declarației de ieri este de fapt evitarea scandărilor de tipul „Ieși afară, javră ordinară!”. Pentru data de 24 ianuarie, militarii aveau plănuit și un protest la Cotroceni. Astfel, este vorba despre o manevră de intoxicare a protestatarilor, președintele poziționându-se în tabăra celor care critică HG referitoare la recalcularea pensiilor militare, deși este unul dintre cei care au stat la baza acestei hotărâri, deoarece nu trebuie să uităm că Guvernul nu este de capul lui și că avem un „președinte jucător”. Dar acesta nu își permite în acest moment să stârnească furia unei puteri importante din România - Armata - asupra sa.

Un alt exercițiu de imagine este și locul ales pentru declarație. Băsescu a încercat să dea imaginea de baie de mulțime ca odinioară, dar a apelat la o oră la care nu erau mulți clienți în supermarketul respectiv. Astfel, a dat senzația de declarație publică din mijlocul mulțimii, dar, de fapt, s-a ferit de mulțime.

De fapt, fraza rostită în supermarket nu îl angajează la nimic pe președintele Băsescu. Singurul lucru palpabil este decizia oficială a Guvernului, conform căruia Înalta Curte a decis suspendarea aplicării HG, dar recalcularea se continuă în baza legii. Astfel, președintele a încercat o detensionare artificială, o capcană în care mulți dintre cei vizați chiar au căzut, căci au simțit că cineva le dă dreptate, chiar dacă acea dreptate s-a realizat prin fraze ambigue și fără conținut, fără soluții concrete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel