De ce România nu e pregătită pentru mașinile electrice. Adrian Câciu: Trebuie să ne gândim cum va fi peste 2-3 ani / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost invitat la DC News, DC Business și DC News TV unde a vorbit despre mașinile electrice. 

Potrivit ministrului, România are nevoie de investiții în rețelele de distribuție și transport, deoarece chiar dacă au fost amplasate stații de încărcare electrică, nu avem energie și rețea de distribuție. 

„Trebuie investit foarte mult în rețelele de distribuție și transport. Tot încercăm să discutăm numai despre producția de energie. Trebuie să ne gândim cum va fi România peste 2-3 ani. S-au pus stații de încărcare electrică, dar s-a întrebat cineva dacă avem energie și distribuție? Răspunsul trebuie să se regăsească în investițiile acestei rețele de distribuție.", a spus ministrul.

„Deci dacă peste 5 ani România va avea un milion de mașini electrice, nu e curent pentru acele mașini electrice.”, a conchis Bogdan Chirieac.

„De aceea sunt complementare acțiunile noastre, la MIPE, cu ce face Ministerul Energiei, cu ce face ANRE-ul, cu ce face piața. Trebuie să stea toată lumea la masă. Nu trebuie înțeles nici ca o critică, e o chestiune de construcție și de rațiune. Avem multe de pus la punct.”, a spus ministrul Adrian Câciu la DC News, DC Business și DC News TV. 

 

Potrivit unei analize, jumătate dintre maşinile noi înmatriculate în România, în anul 2023, au fost electrificate

În anul 2023, în România au fost înmatriculate peste 1.1 milioane de autoturisme, cu 3% mai mult faţă de anul 2022, iar jumătate dintre acestea au fost electrificate, conform unei analize de specialitate.

Potrivit datelor Autovit.ro, în 2023, numărul înmatriculărilor de maşini noi a înregistrat o creștere de 10% faţă de anul 2022.

"Piaţa maşinilor noi este în creştere uşoară în ultimii patru ani, dar încă nu a depăşit numărul de înmatriculări din 2019, când s-au pus în circulaţie 161.562 de autoturisme noi. Acest segment auto a început să recupereze încă de la începutul anului 2023, când înmatriculările de autoturisme noi au atins 24.715 unităţi în primele două luni ale anului, în creştere cu 38% faţă de perioada similară din 2022, când s-au înregistrat 17.953 unităţi. Valul de înmatriculări a fost susţinut pe tot parcursul anului 2023, lunile septembrie şi decembrie fiind singurele perioade în care s-au înmatriculat mai puţine maşini noi decât în aceleaşi luni din 2022.

Cea mai slabă lună a fost decembrie, cu 9.250 de maşini noi înmatriculate. Cele mai bune luni au fost mai, iunie şi iulie, cu peste 13.000 de maşini înmatriculate în fiecare lună. Comparativ cu perioada dinaintea pandemiei, piaţa auto a maşinilor noi a mai recuperat din deficit, dar diferenţele sunt evidente şi prin comparaţia celor mai bune luni din anii respectivi. De exemplu, în lunile iulie - august 2023 (13.630, respectiv 12.891 unităţi) s-a înregistrat aproximativ jumătate din numărul de înmatriculări de maşini noi din iulie-august 2019 (23.206, respectiv 23.177 unităţi)", au transmis realizatorii analizei, potrivit Agerpres. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel