De ce rezistă economia Rusiei. Rubla, la nivelul dinaintea războiului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels
Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels
Rusia a fost sancţionată în mai multe rânduri de Occident de la startul invaziei din Ucraina. Cu toate astea, rubla nu s-a prăbuşit, iar din punct de vedere economic Rusia pare să reziste. Întrebarea este cum. 

La începutul lunii aprilie, The Economist a indicat că economia Rusiei sfidează previziunile colapsului, în ciuda sancţiunilor fără precedent impuse de ţările occidentale. Iar noile date vin să sprijine acele afirmaţii. Ajutată de rata mare a dobânzilor, rubla este acum la fel de valoroasă ca înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar Kremlinul îşi plăteşte la timp obligaţiunile în valută străină. 

Şi economia reală este surprinzător de rezilientă. Preţurile produselor de consum au crescut cu mai bine de 10% de la începutul anului, pe măsură ce deprecierea iniţială a rublei a făcut importurile mai scumpe, iar multe companii străine au plecat din ţară. De asemenea, numărul firmelor care întârzie plata salariilor este în creştere. 

Cu toate astea, consumul total de energie electrică a scăzut cu o valoare infimă, iar ruşii par să se fi reîntors în baruri, cafenele şi restaurante după o lună martie ceva mai slabă. Pe 29 aprilie, Banca Centrală a Rusiei a scăzut dobânda cheie de la 17% la 14%, semn că panica financiară din februarie a scăzut. Este evident că Rusia a avut de suferit economic, dar previziunile conform cărora produsul intern brut al ţării va scădea cu 15% în acest an par acum nerealiste. 

Încă dinainte de a invada Ucraina, Rusia avea o economie destul de închisă, astfel că sancţiunile au un efect limitat. Cu toate astea, rezilienţa Rusiei se bazează pe combustibilii fosili. Din 24 februarie, ziua în care a atacat Ucraina, Rusia a exportat combustibil în valoare de 65 miliarde de dolari, conform Centrului Pentru Cercetare a Energiei şi Aerului Curat din Finlanda. În primul trimestru din 2022, veniturile aduse la buget din vânzarea de hidrocarburi a crescut cu 80% faţă de anul trecut. Până la impunerea unui embargo asupra acestor resurse din Rusia la nivel european, economia Kremlinului pare că va continua să supravieţuiască.

Oprirea importurilor de petrol din Rusia. Ungaria se opune: Ar distruge securitatea energetică a ţării

Guvernul Viktor Orban a anunţat că se opune "formei actuale" a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică, scrie Mediafax.

"Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre", a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune oprirea progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Ungaria şi Slovacia ar urma să beneficieze de derogări temporare, întrucât sunt dependente total de importurile de petrol din Rusia, au afirmat oficiali de la Bruxelles.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel