Data publicării:

De ce raportul MCV pentru România va fi adoptat în a doua jumătate a lunii ianuarie

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Mark_Gray
Mark_Gray

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat joi că raportul pe justiție din cadrul MCV pentru România va fi adoptat de CE în a doua jumătate a lunii ianuarie, deoarece executivul comunitar a stabilit ca noul raport să fie prezentat după instalarea noii administrații.

[caption id="attachment_269757" align="alignleft" width="300"] Sursa foto: Agerpres[/caption]

Raportul este programat să fie adoptat de către Comisie în a doua jumătate a lui ianuarie. După cum ştiţi au fost alegeri în România şi s-a considerat că este mai potrivit să se vină cu raportul după instalarea noii administraţii”, a precizat Mark Gray, în cadrul conferinţei de presă zilnice de la Bruxelles.

Întrebat dacă va mai avea loc o nouă misiunea de evaluare la București, purtătorul de cuvânt al CE a spus că nu este planificată o astfel de misiune, scrie NewsIn. "În acest stadiu nu există niciun plan pentru o misiune înainte de raport. Aşa cum am indicat, raportul va fi adoptat într-un număr de săptămâni, la sfârşitul acestei luni. Evident, au existat contacte cu autorităţile române în pregătirea acestui raport. Dar în acest stadiu, nu, nu există niciun plan pentru ca o misiune de experţi să meargă la Bucureşti', a declarat Mark Gray.

Președintele Traian Băsescu anunța, în 17 decembrie, la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni că în 11 ianuarie 2013 va veni o nouă misiune de experţi a Comisiei Europene în vederea finalizării raportului pe MCV, el arătând că până atunci trebuie rezolvate "restanţele parlamentare".

"Dar avem o problemă care se va materializa în ianuarie. În vederea raportului pe Justiţie, începând cu 11 ianuarie, sau 11, 12 ianuarie, vom avea o nouă vizită a Comisiei Europene. În modul cel mai sincer, vă spun că mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare şi nu vreau să le numesc, le ştiţi foarte bine. S-ar putea din nou să revină problema de acum doi ani când în raport aveam menţiuni că Parlamentul se opune anchetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Deci, acest punct v-aş ruga să îl aveţi în vedere ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului, pentru că depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca Schengen să fie un succes", a declarat președintele Băsescu.

De asemenea, la şedinţa plenului CSM din 4 ianuarie, șeful statului a declaratcă raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru situaţiile în care a fost "abuziv" privind permiterea cercetării penale a unor parlamentari.

În legătură cu Bulgaria, purtătorul de cuvânt al CE a precizat că următorul raport pe Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi publicat la sfârșitul anului 2013, dar Comisia va informa luna aceasta Consiliul despre progresele acestei țări.

„În contextul concluziilor Consiliului privind raportul pentru România va exista posibilitatea de a discuta acest lucru şi Comisia va informa oral Consiliul despre progresele din Bulgaria”, a subliniat Mark Gray.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel