Data publicării:
De ce rămâne Austria neutră în războiul Ucraina - Rusia
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a reafirmat miercuri că ţara sa îşi va păstra statutul de neutralitate, chiar dacă alte două state din Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda, şi-au revizuit politica de securitate, cerând să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
'Situaţia este puţin diferită pentru noi', a spus Schallenberg la postul de radio german Deutschlandfunk, indicând spre sprijinul public 'covârşitor' în Austria în favoarea neutralităţii.
Schallenberg a mai afirmat că ţara sa, care îşi asigură 80% din gazul natural din Rusia, va continua să livreze sprijin umanitar Ucrainei, nu însă şi arme letale.
'Ajutăm la o scară mare, dar nu cu muniţie de război, şi cred că ajutorul pentru Ucraina nu poate fi redus doar la muniţie de război', a menţionat el.
Invazia declanşată pe 24 februarie de Rusia în Ucraina a determinat o redesenare a politicii de securitate naţională în multe ţări europene.
Finlanda şi Suedia şi-au depus oficial cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus oficial miercuri cererile de aderare la NATO, una din cele mai semnificative modificări în arhitectura de securitate europeană din ultimele decenii, nu în ultimul rând pentru că Finlanda împarte cu Rusia o graniţă de 1.300 km.
Elveţia, care nu face parte din UE şi este cunoscută pentru statutul tradiţional de neutralitate, înclină acum mai mult spre aderarea la Alianţă, a indicat şeful politicii de securitate din Ministerul Apărării, într-o declaraţie anterioară pentru Reuters.
Citește și - Kadîrov, liderul cecen pro-Putin cu vilă în Dubai și avion personal, recunoaște 'erori' comise în războiul din Ucraina
Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, a admis miercuri 'erori' comise în faza iniţială a campaniei militare ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie, dar care, potrivit celor spuse de el, au fost remediate pe parcurs, potrivit EFE.
'La început au fost erori, unele deficienţe, dar în prezent totul merge 100% conform planului şi vom elibera Ucraina', a declarat Kadîrov într-o intervenţie la forumul 'Noile orizonturi', organizat de societatea rusă 'Znanie' ('Cunoaştere').
Liderul cecen informează frecvent despre mersul 'operaţiunii militare speciale' ruse în Ucraina prin contul său Telegram, unde difuzează imagini realizate de soldaţi ceceni care participă la campania rusă.
Ramzan Kadîrov susţine că, săptămânal, sute de voluntari sosesc la baza din Gudermes, situată la circa 36 kilometri de Groznâi, pentru a merge în Ucraina. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News