De ce pleacă medicii din România. Chirilă, rezident: Salariul nu mai reprezintă o problemă! video
Președintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR) din România, Horea Constantin Chirilă, a explicat de ce pleacă medicii din România, într-un interviu EXCLUSIV pentru DC NEWS.
Chirilă a explicat că atitudinea românilor față de medici joacă un rol în dorința acestora de a părăsi țara noastră. „Când vine vorba despre plecatul din țară, ostilitatea pe care o are publicul general asupra personalului medical mi se pare că e o parte din motiv”, a explicat el.
Salariul nu mai reprezintă o problemă. Spitalele sunt principalul motiv al exodului
„Dar nu este singurul motiv pentru care foarte mulți colegi pleacă în acest moment afară. Din anii precedenți, când eram și reprezentant al studenților, am cunoscut lucruri și a trebuit să ne informăm și cu privire la rezidențiat și la viitorul nostru.
Printre principalele motive pentru care pleacă medicii rezidenți nu mai sunt salariile, fiindcă au crescut între timp și au ajuns la un nivel satisfăcător. Însă, partea de condiții din spitale [lasă de dorit], în ideea în care medicul rezident caută un loc în care poate să lucreze în condiții mai bune. Ne referim aici la aparatură și chiar la condițiile generale în care stă pacientul în spital. Uneori lasă de dorit, alteori nu”, a mai transmis Chirilă.
E bătaie pe posturi în orașele mari și centrele universitare
„Este o problemă și mai mare aici. La finalul rezidențiatului, să zicem că în București sunt 1.000 de medici rezidenți, dar posturile nu sunt echivalente cu numărul pe oameni care termină rezidențiatul”, a adăugat medicul.
„Acum, de doi ani, acesta ar fi al treilea an, numărul de locuri și posturi pentru pregătire este echivalent cu numărul de studenți. Teoretic, nu rămâne nimeni pe din afară decât dacă aleg să nu-și aleagă specialitatea aceea care este disponibilă. Problema este mai târziu, după ce se termină rezidențiatul, că posturile din spital nu sunt suficiente.
Să zicem că suntem zece studenți pe neurologie pediatrică, este specialitatea mea, la finalul rezidențiatului, cel puțin în București, nu vor fi zece posturi pentru noi”, a mai spus el.
Problema se ramifică. Medicii nu vor la țară din motive sociale
„Problema se ramifică. Majoritatea medicilor rezidenți care încheie perioada rezidențiatului ar vrea să fie specialiști în centrele mari – adică în mediul urban, în principiu în centrele universitare. Salariul nu este singurul lucru care ghidează medicul. E vorba și de o componentă socială, o componentă a oportunităților pe care le ai într-un oraș mare față de mediul rural. Din păcate, din cauza acestor lucruri, orașele mari sunt suprapopulate de medici care nu au locuri de muncă”, a conchis Chirilă.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News