Data publicării:
De ce plătesc românii atât de mult pentru energie. Dumitru Costin: S-au închis 5600 MW și s-au pus în funcţiune 70. La ora asta puteam fi exportatori de energie
Dumitru Costin, lider BNS, a vorbit despre contextul economic actual şi a explicat de ce românii plătesc atât de mult pentru energie, în condiţiile în care am fi putut fi exportatori dacă nu ne ratam şansa.
Acesta a spus că toată vina stă pe umerii clasei politice.
"Haideţi să luăm doar intervalul 2018-2022. În ultimii 5 ani de zile România a închis capacităţi de producţie de energie pe cărbune şi hidrocarburi de 5600 MW" a afirmat şeful Blocului Naţional Sindical, în emisiunea "Ce se întâmplă?", de la DCNews TV.
Răzvan Dumitrescu a exclamat: "Cât? Păi necesarul total e de 11 000 în România."
Dumitru Costin: Deci România putea, în plină criză energetică, dacă avea lideri politici destupaţi la minte şi nu preocupaţi de cu totul şi cu totul altceva, să fie acea ţară care salvează Uniunea Europeană.
Răzvan Dumitrescu: Dacă România nu închidea capacităţile astea, nici măcar nu mai vorbeam acum de acei 15-20% în completare.
Dumitru Costin: Eram exportator net de energie. România ar fi făcut bani mulţi. Ştiţi câţi MW s-au pus în funcţiuni în acelaşi interval de timp? 70! Au închis 6000 şi-au deschis 70. Preocupare zero! Anul ăsta, în mijlocul verii, vine Ministerul Energiei cu faimosul proiect de ordonanţă cu decarbonarea - era vizat, în principal, Complexul Energetic Oltenia. Vin şi le propun aşa: Trebuie să schimbaţi filosofia din ordonanţă! Acolo scrieţi că vă propuneţi şi vă asumaţi să închideţi capacităţi de producţie după un anume calendar. Nu aţi vrea voi să trecem acolo că închidem la termenele asumate cu Comisia, dar avem obligaţia la nivel de Guvern, indiferent ce culoare are el, ca prin investiţii publice sau private, înainte de a închide 100 MW, să punem 100 MW?
Pentru că, altminteri, în ritmul ăsta România va fi tot mai mult în dificultate (deja este!) şi va ajunge, dintr-un fost mare jucător pe piaţa energetică a Europei, un dependent de importuri. Nu se poate! În 2010-2011 închideam capacităţi de producţie de energie, trimiteam oameni în şomaj tehnic la Complexul Energetic Oltenia pentru că produceam mult mai multă energie decât puteam vinde. Pe atunci nu eram încă interconectaţi cu piaţa europeană.
Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dublat, de la 1 septembrie, tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina, potrivit Profit.
Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport. Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News