Data publicării:

DE CE Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu PATRIARHIA ROMÂNĂ. Ceartă pe bunurile lumeşti din Ţara Sfântă

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

După apariţia unui comunicat, în data de 9 mai 2011, pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului cu titlul: „Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română”, Patriarhia Română a replicat astăzi, printr-un comunicat de presă, în care face precizări cu privire la cauza disputei. Este vorba despre neînțelegeri legate de proprietăți materiale, respectiv construcția unui cămin pentru pelerini.

Ierarhii Antiohiei vin cu geamantanele goale, să le umple la București

Istoricul Dan Ciachir, un specialist consacrat în probleme religioase, ne-a declarat că astfel de ”frecușuri” au apărut și în alte zone în care terenurile sunt scumpe, de pildă în Malta. Acolo, Biserica Catolică a fost acuzată de speculă imobiliară. ”Patriarhia  Ierusalimului este prima în ordine spirituală, ne-a spus Dan Ciachir, dar ponderea sa e mai mult simbolică, decât administrativă. Adică, numărul credincioșilor pe care îi păstorește este foarte mic, chiar dacă se află în cel mai sacru loc al creștinătății. Terenurile aflate în dispută nici nu aparțin Patriarhiei Ierusalimului, ci fie statului Israel, fie Autorității Palestiniene. De altfel, autorizația de construcție este obținută de la stat, iar relațiile celor ce construiesc acolo sunt cu autoritățile civile, nu cu cele religioase. Probabil, ierarhii din Ierusalim au o supărare materială, sunt frecușuri legate de faptul că ai noștri au putut investi, ei nu...Trebuie să recunosc că relațiile cu fostul Patriarh al Ierusalimului erau mai bune. BOR a ajutat mult celelalte Biserici surori, mai mici, din Antiohia sau Ierusalim, nu doar în timpurile domnitorilor, ci și în comunism. Atât cât a putut, în acele vremuri grele, a sprijinit material Bisericile respective. Chiar circula o vorbă: ierarhii Antiohiei vin la București cu geamantanele goale, ca să aibă loc să plece cu ele pline!”.

„Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală“.

Amintim că lucrările de construcţie ale aşezămintelor româneşti de la Ierihon au început înurmă cu zece ani. În momentul de faţă, acest aşezământ este compus din o biserică, un loc de găzduire pentru pelerini şi un centru de studii biblice.

De asemenea, reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Creţu, a fost caterisit, iar pomenirea Patriarhului Daniel  la Sfintele Liturghii a fost întreruptă.

Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentru pelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19-20 mai 2011, mai anunţă Patriarhia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel