Data publicării:

De ce nu trebuie să ții animale sălbatice în captivitate. Oana Vasiliu, explicații / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bedya
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bedya

Oana Vasiliu, absolventă a Facultății de Medicină Veterinară și doctorandă la Departamentul de Parazitologie, a fost invitată la emisiunea DC Anima, de pe DC News și Părinți și Pitici. 

Oana Vasiliu a explicat de ce este foarte important ca animalele sălbatice să se întoarcă în sălbăticie. Potrivit acesteia, animalele ținute în captivitate se simt stresate și, în timp, pot dezvolta diverse boli cauzate de stres. 

„Fundația Visul Luanei este un loc magic din punctul meu de vedere, în București și în toată România. Mi-aș dori să aveți câte o filială în fiecare județ. Titulatura completă este Fundația Visul Luanei pentru salvarea, reabilitarea și eliberarea animalelor sălbatice. De ce le eliberați?”, a întrebat Tudor-Tim Ionescu.

„Ai putea crede că sunt mai în siguranță să rămână în centru, le facem niște grădini zoologice imense și le ținem pe toate acolo. Cu siguranță ar trăi mai mult. Dacă ne-am uita la timpul de viață al unui animal o să vedem că întotdeauna e mai scurt în natură decât în captivitate.

Cu toate astea, animalele sălbatice capturate trec printr-un stres enorm în tot acest proces, în timpul în care se află la noi. Pentru ele, fiecare interacțiune cu noi, fiecare zgomot, de fiecare dacă când intrăm să le punem mâncare, pentru ele e un stres enorm.

Avem indivizi care se rănesc și cu care ne chinuim să îi ținem mai puțin stresați ca să nu se sinucidă. Se automutilează, se lovesc cu capul de cuști, ar face orice și sunt disperați să scape de la noi. Pentru ei, noi suntem niște prădători mari care ar putea să-i omoare în orice moment.", a spus Oana Vasiliu.

 

3. -imagine fara descriere- (oana-vasiliu-tudor-tim-ionescu_41221300.jpg)

 

„Apar boli în timp"

„Sunt specii pe care le ținem pe tratamente profilactice pentru anumite boli care apar de stres, în timpul captivității.

E vorba de calitatea vieții animalului în perioada respectivă. Care mai e scopul lui? Scopul lui e să poată să fie liber, să se reproducă, să-și continue specia. Noi asta ne dorim, să continuăm să mai avem animale sălbatice și pentru generațiile următoare.

Există deja colecții private pentru genetică dacă ne dorim să avem gene de animale sălbatice în captivitate, dar indivizii care s-au născut liberi trebuie să se întoarcă în libertate.

Animalele care provin din natură nu au ce căuta nici în grădini zoologice. În mod normal nu este legal. Grădinile zoologice își obțin animăluțele pe care le vedem acolo din colecții private, din schimburi cu alte grădini zoologice. Sunt născute în captivitate, nu prinse și puse acolo.", a spus Oana Vasiliu. 

 

Motivul pentru care dispar animalele sălbatice

„Șansele ca o căprioară să moară în captivitate de stres, sau încercând să alerge pe cine știe ce beton pe care poate să alunece foarte ușor, să-și rupă piciorul și să moară, sunt mult mai mari decât să vină un vânător și chiar să o omoare.

Noi mediatizăm chestia cu vânătoarea foarte mult, nu e ceva ce noi susținem, dar nici nu e motivul pentru care dispar animalele sălbatice. Motivul pentru care dispar animalele sălbatice este că le-am distrus habitatul, nu mai au loc să se mai înmulțească, să se mai extindă. Și alte motive indirecte precum pesticide, o mulțime de toxici în mediu care le scad durata de viață și capacitatea de reproducție. E foarte complexă discuția asta, dar vânătoarea nu e ceva care are un impact asupra populației mari de animale.", a spus Oana Vasiliu la emisiunea DC Anima, de pe DC News și Părinți și Pitici. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel