Data publicării:
De ce nu poți strănuta cu ochii deschiși
Strănutul este un gest reflex involuntar, cauzat de alergeni, fum sau substanțe chimice. De ce nu putem strănuta cu ochii deschiși.
Strănutul este termenul comun pentru ceea ce se întâmplă atunci când sistemul respirator expulzează particule nedorite din nas, de obicei precedat de un fel de iritație sau inflamație.
Cu toate acestea, termenul științific pentru un strănut este sternut, iar acesta reprezintă o expulzare violentă de particule, însoțită de o expirație audibilă a respirației, atât din nas, cât și din gură.
Aceste strănuturi sunt strâns legate de răspunsul imunitar al organismului, precum și de prezența histaminelor și a altor particule/ substanțe chimice care sunt legate de procesul de reacție alergică a organismului.
Atunci când aceste substanțe chimice sunt eliberate, de obicei de către celulele inflamatorii care detectează o substanță străină nedorită, se trimit semnale nervoase puternice, care sunt recepționate și procesate în creier, provocând o acțiune reflexă, adică un strănut.
Acest lucru poate fi cauzat de alergeni obișnuiți, fum, poluanți, substanțe chimice, mucus, parfumuri și o serie de alte particule sau iritanți din aer, scrie Science ABC.
Atunci când sunteți răciți, la fel ca și în cazul persoanelor alergice la diferite substanțe, vă puteți confrunta cu serii de strănut, care pot deveni chiar agasante, mai ales dacă vă ”prind” în timp ce faceți activități care necesită atenție.
De ce nu puteți strănuta cu ochii deschiși
De altfel, cu siguranță ați observat că în timpul unui strănut nu puteți sta cu ochii deschiși. Dar care este explicația acestui fapt, cae vă poate pune în situații mai hilare sau nu, să dați un click greșit și să închideți un document ori o lucrare la care erați concentrat sau să vă sară cafeaua ori ceaiul din cană.
În mod normal, în timpul unui strănut, oamenii închid involuntar ochii. Acest lucru se întâmplă de obicei din motive de protecție. Există câteva motive pentru care ochii se închid în timpul strănutului:
Protecție oculară
Strănutul poate genera o expulzie rapidă de aer și particule din nas și gură. Închiderea ochilor ajută la protejarea ochilor de potențiale particule sau secreții care ar putea fi transportate în aer în timpul strănutului.
Reflex involuntar
Închiderea ochilor în timpul strănutului este un reflex involuntar și parte a coordonării complexe a mușchilor și nervilor implicați în acest proces.
Evoluție
Acest reflex de închidere a ochilor în timpul strănutului ar putea fi o caracteristică evolutivă care a evoluat pentru a proteja ochii de potențialele pericole din mediu.
Cu toate acestea, este important să menționăm că este posibil ca unele persoane să poată strănuta cu ochii deschiși sau să aibă dificultăți în închiderea ochilor în timpul strănutului.
Aceasta nu reprezintă o problemă de sănătate și este doar o variantă individuală a acestui reflex involuntar, recomandă Chat GPT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News