
Roboţii pot face extrem de multe lucruri complexe în ziua de astăzi. Aşadar, ce îi opreşte să treacă un test care pare simplu? Ba chiar enervant pentru mulţi utilizatori umani.
Acea căsuţă care trebuie bifată pentru a dovedi că nu eşti un robot este o versiune mai nouă a vechiului sistem Captcha (n.r. Test Turing complet automatizat pentru a diferenţia oamenii de computere). Era o vreme când ele erau de forma unor litere şi cifre destul de greu lizibile, dar pe măsură ce tehnologia a evoluat, şi testul a fost nevoit să treacă la nivelul următor. Problema era că oamenii cu probleme de vedere nu mai aveau nicio şansă să diferenţieze literele şi cifrele.
În 2014, Google avea deja un sistem AI care putea trece de 99,8% dintre testele Captcha disponibile. Oamenii, prin comparaţie, treceau doar de 33% dintre acestea. De asta Google a inventat căsuţa de bifat, pe care au denumit-o reCaptcha. Aşa că acum trebuie doar să dăm click pe căsuţa respectivă, acel "Nu sunt robot", şi asta e tot.
V-aţi întreba de ce roboţii nu pot face asta? Ei bine, şi ei pot să o facă. Doar că testul este înaintea bifării căsuţei respective. Şi constă în felul în care cursorul mouse-ului se îndreaptă spre căsuţa respectivă. Un cursor controlat de un robot se mişcă în linie dreaptă, aproape perfectă, la viteză constantă. În timp ce mişcările cursorului controlat de un om sunt... cel puţin haotice, conform unui material video realizat de ABC TV.
De ce apar imagini cu hidranţi sau biciclete după ce bifezi căsuţa?
Dacă site-ul nu este sigur de faptul că nu eşti, totuşi, un robot, te va pune să selectezi anumite imagini, de cele mai multe ori cu hidranţi, motociclete sau autobuze.
Google nu a explicat clar cum funcţionează reCaptcha, dar experţii cred că şi această secţiune, în care trebuie să selectezi fotografii, poate fi tot un test cu privire la modul în care se mişcă mouse-ul. De asta, de multe ori, treci testul chiar dacă nu selectezi toate imaginile.
Spam-erii sunt în continuare plătiţi cu un dolar pentru fiecare 1000 de teste Captcha trecute. Doar că mai există ceva acum. Testele Captcha moderna, reCaptcha, examinează şi activitatea de pe internet. Activitatea recentă de pe internet este cel mai bun indiciu cu privire la cine este om şi cine este robot. Boţii, de exemplu, nu caută informaţii pe Google, cel puţin nu aşa cum o face un om.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Soluția disperată la care recurge Orianda, soția lui Călin Donca, pentru a-și putea crește cei cinci copii / video
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Deținerea unui termometru cu mercur este ilegală. Tudor Ciuhodaru spune ce trebuie să faci dacă îl ai acasă
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- Șumudică face spectacol în Turcia. Gaziantep este salvată