Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu mai vrea „măcelarul” Putin să-l facă pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, să dispară

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin / Vladimir Putin
Inquam Photos / George Călin / Vladimir Putin
Multă lume se întreabă dacă Putin nu vrea sau nu poate să-l elimine pe „dușmanul” său - Volodimir Zelenski.

Antonio Alonso, profesor de Relații Internaționale la Universitatea CEU San Pablo (Madrid), a explicat pentru 20minutes că „un lucru este ceea ce se spune în negocieri și altul este reprezentat de obiectivele pe termen lung”. Iar pe termen lung, spune el, „scopul lui Putin este să plaseze un guvern marionetă în Ucraina. Putin a spus că este sarcina poporului ucrainean să decidă, dar tradus, acest lucru înseamnă este că este doar o chestiune de timp”. Astfel, scopul este de a plasa un guvern în Ucraina precum cel al lui Alexandru Lukașenko în Belarus.

Dar pe de altă parte, Antonio Alonso spune că un lucru este clar: „Este imposibil să-l răsturnăm pe Putin”. Rusia nu este nici Rwanda, nici Iugoslavia. Dacă vrei să-l faci să dispară pe Vladimir Putin, va trebui să aștepți judecata finală, pentru că nu se va întâmpla pe Pământ”, continuă el, înainte de a aminti că „există două moduri de a exercita conducerea rusă: în mod slab sau prin formă puternică. Gorbaciov a condus slab, motiv pentru care a căzut printr-o lovitură de stat. Putin folosește a doua cale, chiar de pe vremea când nu era președinte". În acest fel, susține Alonso, „a aștepta ca cineva să facă o lovitură de stat este o speranță oarecum naivă care este mai mult hrănită de dorința de a se termina războiului, dar care nu are legătură cu realitatea”.

La rândul său, Alvaro de Arguelles, analist geopolitic la El Orden Mundial, spune că Rusia nu mai vrea să-l detroneze pe Zelenski, „iar faptul că a primit vizite de la lideri străini arată că integritatea sa fizică nu este amenințată, deși este, evident, încă dușman al Rusiei”. „Acum Moscova este foarte descurajată să efectueze această acțiune pentru că Occidentul răspunde și, pe de altă parte, pentru că moartea lui Zelensky, capturarea lui sau forțarea lui să părăsească Kievul a fost doar un obiectiv într-un plan mai amplu”, plan care nu a reușit. „Eliminarea lui ar aduce mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu ar provoca o schimbare de regim”, conchide Arguelles.

Cât despre poziția lui Putin, analistul îl parafrazează pe secretarul de stat american Anthony Blinken, care spune că „Ucraina este în măsură să câștige războiul”. Astfel, Arguelles consideră că „acesta este punctul în care se află Occidentul, în posibilitatea de a fi în fața unei înfrângeri serioase pentru armata rusă”. În acest scenariu, analistul consideră că aliații occidentali „căută să slăbească armata rusă pentru ca, în viitor, Moscova să-și vadă diminuată capacitatea de a amenința atât restul teritoriului ucrainean, cât și alte țări”. De asemenea, analistul crede că soluția ca Putin să fie înlocuit nu este cea mai bună: „Este o operațiune riscantă. Nimic nu garantează că înlocuirea lui nu este la fel de periculoasă sau mai periculoasă pentru restul lumii.”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel