Data publicării:

De ce nu se mai vând câini în pet-shop-uri. ”M-am luptat. Eu sper să devină lege și interzicerea animalelor în grădinile zoologice”

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
O nouă emisiune marca DC Media Group ajunge în online: DC Anima, moderată de Tudor Tim Ionescu.

Tudor-Tim Ionescu, realizatorul DC Anima, a venit în platoul DC News, de data aceasta în calitate de invitat, cu noi observații pe marginea unui subiect încă delicat, deși legea care interzice astfel de practici a fost adoptată și aplicată în București de mai bine de cinci ani: expunerea și comercializarea animalelor de companie, în principiu al câinilor de rasă, în petshop-uri. 

Încă din 2018, Primăria Capitalei a interzis vânzarea în magazine de tip pet-shop sau în târguri a câinilor şi pisicilor care provin din alte surse decât adăposturi sau crescătorii cu certificare pedigree, potrivit unui proiect CGMB. Astfel, cei care doresc să achiziționeze un câine sau o pisică au două opțiuni: pot apela la crescătoriile autorizate sau pot vizita adăposturile pentru animale. Pentru a proteja cumpărătorii și a preveni înșelăciunile legate de rasa animalului, reprezentanții crescătoriilor sunt obligați să furnizeze cumpărătorilor un document de origine al animalului vândut.

"Marfă" fără acte

"În petshopuri nu mai există niciun cățel. M-am luptat în mandatul de consilier general și am reușit să decidem doar la nivelul Bucureștiului. Poate că în țară mai sunt în anumite locuri... eu sper să devină lege și interzicerea animalelor în grădinile zoologice. Niciun crescător autorizat nu are dreptul să comercializeze prin terțe părți. Vrei să iei un câine dintr-o anumită rasă? Și vrei să te documentezi... Ei bine, niciun crescător care are certificat de crescător autorizat și care poate să elibereze pedigree-ul (certificatul care atestă bagajul genetic al animalului) nu are dreptul, conform Federației Chinologice Internaționale, să vândă prin terți, adică prin petshop, de exemplu, câine sau pisică.

Deci, practic, niciunul din acele animale pe care le-ați putea vedea, să zicem, într-un magazin în România (că-n București nu mai este cazul) nu se mai pot cumpăra pentru că nu au documente de proveniență. E ca și cum te-ai duce să cumperi o mașină dar nu primești cartea tehnică, talonul, absolut nimic. Și doar aia așa... un logo care seamănă cu mașina respectivă. Ca să înțelegem riscurile la care ne expunem dacă luăm așa, pur și simplu" a explicat Tudor-Tim Ionescu.

Pentru a asigura respectarea acestor reguli, autoritățile au stabilit și sancțiuni. Cumpărătorii care achiziționează animale fără document de origine pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, în timp ce comercianții care nu furnizează acest document pot fi amendați cu sume ce pot ajunge până la 5.000 de lei. Aceste măsuri au fost luate pentru a promova o tranzacționare corectă și etică a animalelor de companie și pentru a asigura bunăstarea acestora.

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel