Data publicării:

De ce nu e bine să stai pe întuneric în casă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Poate că uneori simţi nevoia să tragi draperiile, să închizi ferestrele şi să stai în intimitatea casei tale fără să mai ai grija vecinilor de peste drum care te-ar putea vedea. Dar oare cât de bine este să stai pe întuneric, cu perdeaua trasă, departe de razele soarelui?

Să stai în întuneric în casă poate avea unele dezavantaje pentru sănătatea noastră. E demonstra ştiinţific că o lumină redusă ajută la instalarea depresiei, ne poate face mai anxioşi, mai trişti şi mai neîncrezători în oamenii de lângă noi. Iată de ce nu este întotdeauna indicat să stai pe lumină slabă în casă, potrivit Sky Scapes:

Sănătatea ochilor poate avea de suferit

Să stai în întuneric ore în şir poate solicita ochii și poate duce la oboseală oculară. În timp, aceasta poate contribui la disconfort, dureri de cap sau vedere neclară. Este important să ai o iluminare adecvată pentru a menține sănătatea ochilor.

Siguranță

Lipsa iluminării adecvate în casă poate crește riscul de accidente sau căderi. Poți să te lovești de obiecte sau să aluneci pe podea, mai ales în spațiile pe care nu le cunoști bine sau în timpul nopții.

Stare de spirit și ritm circadian afectat

Lumina redusă sau lipsa luminii naturale pot afecta starea de spirit și ritmul circadian responsabil cu reglarea ritmului circadian din ciclul somn-veghe. Prea mult întuneric poate contribui la tulburări de somn, somnolență diurnă și stări de oboseală.

Calitatea somnului scade

Dacă nu ai suficientă lumină naturală în timpul zilei și stai în întuneric mare parte din timp, corpul tău ar putea să nu producă suficientă melatonină, hormonul care ajută la reglarea somnului. Acest lucru poate afecta negativ calitatea somnului.

Dezorientare

Într-o încăpere foarte întunecată poți deveni confuz iar asta îţi poate afecta activităţile de zi cu zi. 

Cu toate acestea, este important să menționăm că există momente când o lumină mai slabă poate fi dorit sau necesară, precum atunci când vrei să te relaxezi, să te odihnești sau să te concentrezi mai bine asupra unui ecran de calculator sau televizor. Cel mai mult oamenii îşi doresc să stea într-o încăpere cu lumină difuză, galbenă, caldă, în preajma sărbătorilor de iarnă, iar asta aduce confort emoţional şi ajută la calmare şi relaxare. Cu toate acestea, în general, este recomandat să ai o iluminare adecvată în casă, preferabil din sursă naturală: soarele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel