De ce nu e bine să mănânci ouă seara
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
În general, ouăle sunt consumate la micul dejun. Totuşi, există păreri împărţite în ceea ce priveşte consumul de ouă seara. Iată, aşadar, dacă e bine sau nu să mâncăm ouă seara!

Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional. Acesta reprezintă cea mai bună sursă de proteine uşor de asimilat. În plus, conţine nouă aminoacizi care accelerează metabolismul. Tot în ouă se găseşte un complex de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E) şi de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc) care acoperă necesarul nutriţional la o masă. De asemenea, printre substanţele care fac din ou un aliment-minune se numără colina şi inozitolul, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Însă, oricât ar fi de hrănitoare, suntem sfătuiţi să nu le consumăm niciodată seara sau aproape de ora de culcare. De ce?

Consumate la masa de seară, ouăle se digeră mai greu. Cu o excepţie, însă! Putem mânca ouă, cu condiţia să nu ne culcăm imediat, ci în aproximativ 2 ore. De asemenea, specialiştii britanici susţin că, în prezent, oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată (fără grăsimi saturate). Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.

Doctorii mai recomandă consumul albușului de la ouă, care este foarte sănătos, iar acestea să fie fierte sau poșate și aproape niciodată prăjite în ulei. Totuşi, dacă tanjeşti după un ou la ceas de seară, îl poţi mânca, dar cu condiţia să nu te culci imediat sau să ajuţi stomacul cu un ceai din plante pe care să-l bei în timp ce îţi savurezi omleta după asfinţit. Astfel, organismul va fi supus la un stres mai...mic.

Te ajută să scapi de kilogramele în plus

Oul este un ajutor important şi în curele de slăbire. Datorită cantității mari de substanțe nutritive existente în doar 70-90 calorii, el este recomandat în multe cure de slăbire, indiferent de tipul său (oul de găină, rață, prepeliță). În același timp, este un produs sățios, care oferă energie organismului chiar și pentru cinci ore după ce a fost consumat. Un alt motiv pentru care ouăle sunt recomandate în curele de slăbire este că au în structura lor aminoacizi (leucină), componentă nutritivă cu rol în reglarea nivelului de zahăr din sânge și în arderea rapidă a caloriilor. 

Consumul de ouă previne apariția cataractei 

Este ceea ce susțin anumite studii care au dovedit faptul că substanțele carotenoide existente în gălbenușul de ou îmbunătățesc vederea, previn degradarea globului ocular și a apariției bolilor cauzate de înaintarea în vârstă. 

Conform profesorului Werner Seebauer, decan la Association of German Preventologists, un ou mare are aproximativ 200 mg de colesterol, care se află în gălbenuș. Chiar dacă până în prezent nu s-au realizat studii care să confirme legătura dintre creșterea nivelului de colesterol din sânge și consumul mare de gălbenușuri, specialiștii recomandă să nu mănânci mai mult de șase ouă pe săptămână, asta pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel