Data publicării:

De ce nu e bine să dormi cu ventilatorul pornit. Trei motive date de experți

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto ilustrativ de cottonbro de la Pexels
Foto ilustrativ de cottonbro de la Pexels

În perioadele de caniculă, mulți oameni apelează la ventilatoare ca să se răcorească. De multe ori, le și lasă noaptea în funcțiune, cu toate că experții avertizează că pot avea un impact negativ asupra stării de sănătate.

Ventilatoarele nu trebuie ținute în funcție noaptea, avertizează experții, precizând că aparatele pot avea un impact negativ asupra stării de sănătate, informează Mirror.

În primul rând, cei care suferă de alergii sau astm trebuie să știe că în cameră poate ajunge să circule nu doar aer, ci și polen și praf.

'Aruncă o privire atentă asupra ventilatorului. Dacă are praf pe lame, particulele respective zboară prin aer de fiecare dată când îl porniți', au transmis experții de la Sleep Advisor.

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești înțepenit sau cu nasul înfundat după ce ai dormit cu ventilatorul pornit? Ei bine, iată alte motive!

Aerul ventilat usucă pasajele nazare, lucru care duce la un nas înfundat. Nu în ultimul rând, aerul rece poate provoca încordarea mușchilor și crampe

Din același 'registru':

De ce nu e bine să faci patul după ce te trezești 

Medicul Karan Raj a sfătuit internauții, printr-un clip pe TikTok, să nu-și mai facă patul dimineața.

Karan Raj a explicat ce se află „în spatele” lenjeriei de pat transpirate. 

'Oprește-te din a-ți face patul dimineața, te va menține sănătos. Când ne facem patul dimineața captezi acarienii de praf care s-au acumulat peste noapte. Acești prădători microscopici, care au mai puțin de un milimetru lungime, se hrănesc cu solzii pielii umane și se dezvoltă în medii umede. Când dormim noaptea, corpurile noastre devin calde și transpirate, făcându-le ținte principale pentru ca acești acarieni să se hrănească. Vor lăsa în urmă excreții care ne pot da astm sau simptome asemănătoare alergiilor.', a spus medicul Karan Raj pe TikTok.

Karan Raj a punctat apoi că 'strângerea patului dimineața captează toată această umezeală și oferă un cămin confortabil pentru 1,5 milioane dintre acești băieți răi', potrivit LadBible. (Vezi VIDEO aici.)

Lipsa somnului de calitate poate facilita apariția demenței și moartea prematură

Adulții aflați în a doua parte a vieții care au probleme atunci când adorm sau se trezesc în timpul nopții prezintă un risc crescut de a dezvolta demență. Tot aceștia pot deceda prematur, cauzele decesului fiind variate, dar accentuate de lipsa somnului de calitate, informează CNN

'Aceste rezultate contribuie la cunoștințele deja existente care indică faptul că somnul din fiecare noapte joacă un rol extrem de important în prevenirea declinului sistemului nervos, care poate genera mai multe cauze de deces', a declarat autorul studiului, Rebecca Robbins, instructor medical în cadrul Scolii Medicale Harvard. 

Legătura dintre somnul de proastă calitate, demență și moartea prematură este îngrijorătoare, consideră experții, care au observat mai multe tipare de somn nesănătos la cetățenii din Statele Unite ale Americii și din Europa. Conform Societății Internaționale a Somnului, lipsa somnului afectează 45% din populația lumii. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel