De ce nu au voie câinii să mănânce ciocolată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Colaj foto: Pixabay
Colaj foto: Pixabay
E deliciu pentru noi. Dar de ce nu poate fi savurată şi de prietenii noştri necuvântători, câinii? Cercetătorii explică riscurile.

Ciocolata conține substanțe chimice ca teobromină și cofeină, iar aceste stimulente, pe care câinii nu le pot metaboliza la fel de ușor ca oamenii, se acumulează în corpul animalului, unde pot accelera funcțiile corporale și pot provoca efecte secundare periculoase. Gravitatea impactului negativ al ciocolatei asupra unui câine este determinată de nivelurile de teobromină și cofeină din ciocolată, de cantitatea pe care a mâncat-o câinele, de greutatea și de sensibilitatea câinelui la stimulenții chimici, potrivit VCA Animal Hospitals.

Ciocolata neagră, cea mai toxică

Ciocolata neagră și amăruie este mai toxică pentru câini, deoarece conține o concentrație mai mare de teobromină decât ciocolata cu lapte. Ciocolata albă, pe de altă parte, reprezintă o amenințare toxică mai mică pentru câini. Simptomele intoxicației cu ciocolată pot persista zile întregi. Apar de obicei în decurs de 6 până la 12 ore și pot include salivarea excesivă și gâfâiala, precum și o tulburare de stomac urmată de vărsături și diaree, potrivit American Kennel Club (AKC). Animalul poate avea un ritm cardiac crescut și poate deveni agitat, nervos, la fel ca o persoană sensibilă la cofeină care a băut prea multe cești de cafea. În cazurile severe, ritmul cardiac neregulat din cauza consumului de ciocolată poate reduce circulația, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului. Simptomele extreme includ letargie, spasme musculare, convulsii și comă, uneori ducând la deces, notează descoperă.ro.

În unele cazuri, câinii consumă ciocolată, dar nu prezintă simptome. Acest lucru se datorează faptului că mărimea dozei de toxine poate afecta răspunsul animalului la otrăvire, potrivit Biroului pentru Știință și Societate de la Universitatea McGill din Ontario, Canada. Medicii veterinari tratează de obicei intoxicația cu ciocolată prin inducerea vomei sau prin administrarea de doze de cărbune activ, care elimină toxinele din sistemul digestiv al câinelui înainte ca acestea să poată fi absorbite de fluxul sanguin al animalului. În funcție de gravitatea otrăvirii, pot fi necesare medicamente sau lichide pentru a contracara otrăvirea.

O pătrăţică poate fi letală

Modul în care un câine reacționează la ciocolată poate depinde de mărimea animalului, a declarat medicul veterinar Dr. Greg Nelson. Astfel, un pătrat de ciocolată va avea un efect mai pronunțat asupra unui Chihuahua, care cântărește de obicei între 1,8 și 2,7 kilograme, decât asupra unui Saint Bernard, care poate cântări până la 81,6 kg. „O sută de miligrame de teobromină și cofeină pentru fiecare kilogram de greutate a unui câine este suficientă pentru a fi letală”, a concluzionat Nelson pentru Live Science

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel