Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu a intrat încă Israelul în Fâşia Gaza. Cristian Diaconescu spune că "Tel Aviv trece printr-o dilemă extrem de gravă"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Israelul anunţă de zile bune o contraofensivă militară în Fâşia Gaza, însă până la acest moment aceasta nu a fost declanşată. Deşi sute de mii de soldaţi au fost mobilizaţi, niciunul nu a intrat încă în zona unde se ascund militanţii Hamas. Care sunt motivele? 

"În momentul de faţă, încă nu începe sau nu a început această contraofensivă. A fost un întreg periplu diplomatic în zona respectivă, bănuiesc că şi de asta nu a început nimic. Având în vedere ultimele declaraţii ale domnului Blinken (n.r. secretar de stat american), care vorbea de criză umanitară acolo şi de ajutoare care trebuie să vină, şi de declaraţia preşedintelui Biden, care spunea că nu e de acord cu ocuparea Fâşiei Gaza, credeţi că e o formă de presiune ca această ofensivă în teren să nu se întâmple?", a întrebat Răzvan Dumitrescu la Ce Se Întâmplă. 

"Da, Tel Aviv-ul trece printr-o dilemă extrem de gravă. Cum bine aţi menţionat, de neaşteptat ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Ce este mai complicat este faptul că nu s-au aşteptat cei care aveau competenţe de securitate, dar această problemă va fi abordată după ce criza se va finaliza. Într-adevăr, ceea ce în acest moment este clar este că pe de o parte a fost vorba, pe 7 octombrie, de un act terorist împotriva cetăţenilor Israelului, ceea ce obligatoriu presupune un răspuns. Pe de altă parte, ceea ce comunitatea regională, dar şi cea internaţională şi-ar dori este ca acest răspuns să disocieze, într-o formă sau alta, componenta militară de componenta politică şi diplomatică, în legătură cu situaţia palestinienilor şi islamul în general. 

CITEŞTE ŞI Şeful Statului Major din Israel, mesaj clar: Vom intra în Fâşia Gaza

Potenţialul de răspândire a unei crize în Orientul Mijlociu este cel mai ridicat din această lume. Toate analizele prealabile, ţinând seama de foarte multe elemente din trecut, arată că în condiţiile în care izbucneşte o criză în Orientul Mijlociu, este de aşteptat ca fenomenul de răspândire regională şi chiar la nivelul comunităţii internaţionale să fie foarte mare, pe diverse planuri: securitar, umanitar, chiar şi economic. Se spune în acest moment că în contextul unei crize regionale, preţul petrolului ar urca la 150 de dolari pe baril. Asta ar însemna recesiune la nivelul întregii comunităţi internaţionale", a declarat Cristian Diaconescu. 

CITEŞTE ŞI Un român cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, printre ostaticii luaţi de Hamas. MAE a confirmat

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel