Data actualizării:
Data publicării:

De ce mâncăm mai mult când suntem stresaţi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Deși suntem tentaţi să mâncăm mai mult când suntem stresați sau trecem prin perioade solicitante, acest "obicei" are și dezavantaj, cum era de aşteptat. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Sydney (Australia), stresul combinat cu hrana bogată în calorii duce la schimbări în creier şi, astfel, ajungem să mâncăm și mai mult. Stresul stimulează pofta de alimente dulci și, implicit, la creşterea în greutate.

O echipă de specialişti în binge eating şi "mâncatul emoţional" de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan (Australia) a descoperit că stresul emite semnale de recompensă non-stop, semnale care promovează consumul de alimente mai multe, mai diversificate şi, în general, mai dulci. "Shift-ul" se întâmplă într-o zonă a creierului numită habenula laterală, care, atunci când este activată, atenuează de obicei aceste semnale de recompensă.

„Descoperirile noastre dezvăluie că stresul poate rescrie un răspuns natural al creierului care diminuează plăcerea dobândită din a mânca, ceea ce înseamnă că creierul este răsplătit continuu pentru a mânca”, spune profesorul Herbert Herzog, autorul studiului și cercetător la Institutul Garvan.

„Am arătat că stresul cronic, combinat cu o dietă bogată în calorii, poate genera o creștere a aportului de alimente, precum și o preferință pentru alimente dulci, foarte gustoase, favorizând astfel creșterea în greutate și obezitatea. Această cercetare evidențiază cât de crucială este o dietă sănătoasă în perioadele de stres”, mai spune acesta.

De ce "ne îndopăm" când suntem stresaţi

Deși sunt oameni care, dimpotrivă, mănâncă mai puțin în perioadele de stres, cei mai mulți dintre noi mâncăm mai mult când suntem agitaţi, când ne simţim copleşiţi cu probleme personale sau sarcini de serviciu și, de regulă, optăm pentru alimente bogate în calorii, pline de zahăr și de grăsimi.

Pentru a înțelege fenomenul, laboranţii australieni au făcut mai multe teste pe şoareci şi au studiat modul în care diferite zone din creier reacţionează la stresul cronic, sub presiunea mai multor diete.

„Am descoperit că o zonă cunoscută sub denumirea de habenula laterală, care este în mod normal implicată în oprirea răspunsului de recompensă al creierului, a fost activă la șoarecii care urmau o dietă pe termen scurt bogată în grăsimi pentru a feri animalul de supraalimentare. Cu toate acestea, atunci când șoarecii erau stresați cronic, această parte a creierului a rămas tăcută, permițându-le semnalelor de recompensă să rămână active și să încurajeze hrănirea de plăcere, fără să mai răspundă la semnalele de reglare a sațietății”, explică dr. Kenny Chi Kin Ip, de la Institutul Garvan.

„Am descoperit că șoarecii stresați care aveau o dietă bogată în grăsimi o creștere a greutății de două ori mai mare față de șoarecii care urmau aceeași dietă, dar care nu erau stresați”, mai spune cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel