Data actualizării:
Data publicării:

De ce invazia ordonată de Putin este o mare provocare pentru China

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
De ce invazia ordonată de Putin este o mare provocare pentru China
De ce invazia ordonată de Putin este o mare provocare pentru China

Invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o provocare majoră pentru China.

Relația diplomatică strânsă dintre țara asiatică și guvernul rus a putut fi văzută la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce președintele Vladimir Putin a asistat la inaugurarea evenimentului sportiv de la Beijing. Președintele Rusiei a așteptat până imediat după încheierea Jocurilor pentru a recunoaște cele două regiuni separatiste de est ale Ucrainei, Donețk și Lugansk, și a trimite trupe pentru a invada teritoriul ucrainean. În declarațiile sale publice, guvernul chinez a îndemnat toate părțile să reducă tensiunile din Ucraina.

Recent, ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat despre situația aceasta cu secretarul de stat american Anthony Blinken, recunoscând că lucrurile „se înrăutățesc” și reiterând apelurile ca „tuturor părților să dea dovadă de moderație”.

Dar acum că Rusia a renunțat la diplomație, ce poziție oficială are China pe măsură ce luptele escaladează?

Guvernul chinez consideră că nu poate fi perceput ca sprijinind războiul din Europa, dar dorește și să consolideze legăturile militare și strategice cu Moscova.

Partenerul comercial numărul unu al Ucrainei este China și, în mod ideal, Beijingul ar dori să mențină relații bune cu Kievul, dar acest lucru ar putea fi dificil atunci când este aliniat în mod clar cu guvernul care își trimite trupele pe teritoriul ucrainean.

Există, de asemenea, posibilitatea unei reacții comerciale a Chinei în Europa de Vest, dacă este văzută ca sprijinind agresiunea Rusiei. De asemenea, un refren obișnuit din partea liderilor Chinei este ca ei nu se amestecă în treburile interne ale celuilalt și că alte țări nu ar trebui să se amestece în ale lor.

Dar după cum a postat fostul oficial al serviciilor secrete americane, John Culver, pe Twitter: „Anexarea de către Rusia a unor părți ale Ucrainei sau invazia și capturarea Kievului încalcă poziția Chinei conform căreia suveranitatea este sacrosantă”.

Efectele asupra populației tale


Partidul Comunist Chinez este preocupat de modul în care intervenția din Ucraina ar putea afecta propriii cetățeni și viziunea lor asupra lumii. Pe Weibo, versiunea chineză a Twitter, naționaliștii au folosit invazia rusă a Ucrainei pentru a chema propria națiune să facă același lucru, cu comentarii de genul: „Acum este cea mai bună șansă de a lua înapoi Taiwan!”.

Când guvernul chinez a respins, în ultimele zile, impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, știa că s-ar putea confrunta cu un tratament similar dacă va lua măsuri pentru a ocupa Taiwanul prin forță, ceea ce ar fi un exercițiu sângeros și costisitor, scrie BBC MUNDO.


Poate din acest motiv, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat într-o conferință de presă la Beijing: China nu vede sancțiunile drept cea mai bună modalitate de a rezolva problemele.

Trebuie doar să te uiți la comentariile de pe rețelele sociale chineze pentru a vedea direcția în care mass-media de partid conduce populația în ceea ce privește modul în care ar trebui să privească mișcările lui Putin în Europa de Est.


Presa de stat are propriile conturi Weibo și monitorizează răspunsurile la postările sale despre Rusia și Ucraina.


Iată o mostră de comentarii:


-"Putin este uimitor!"


-"Susțin Rusia, mă opun SUA. Atât vreau să spun"


-"Statele Unite vor mereu să creeze dezordine în lume!"


Deși există, de asemenea, o mulțime de oameni care cer pace, postările care atacă SUA se propagă mai tare.


Câmp minat


În ceea ce privește chinezii care pun cu adevărat la îndoială ambițiile Rusiei în Ucraina, căutați conturi individuale Weibo care nu sunt conectate la firele de comunicare ale Partidului Comunist.

Un chinez scrie: "Nu înțeleg de ce atât de mulți oameni susțin Rusia și pe Putin. Ar trebui să ne opunem oricărei forme de război!"


Altul notează: „Putin recunoaște independența regiunilor separatiste ale Ucrainei, se amestecă, în mod evident, în afacerile interne ale altei țări”.


În interiorul Ucrainei, ambasada chineză a transmis un mesaj cetățenilor săi care locuiesc în țară. A recomandat oamenilor să-și pună un steag chinez pe mașină și să se ajute, arătând în același timp „puterea Chinei”.

Întrebată dacă ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment echivalează cu o invazie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Hua Chunying a declarat într-o conferință de presă că „contextul istoric este complicat” și că situația actuală este „cauzată de tot felul de factori”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel