De ce învățăm mai ușor când suntem tineri. Explicația științifică
Profesorul și medicul Bogdan Popescu, vicepreședinte Colegiul Medicilor din București și șef al Secției de Neurologie de la Spitalul Colentina, a vorbit, la Interviurile DC Medical, dspre neuroplasticitatea creierului.
Neuroplasticitatea este capacitatea rețelelor neuronale din creier de a crește și a se dezvolta. ”Neuroplasticitatea - capacitatea de formare și desfacerea sinapselor în creier, capacitatea de modelare a neurorețelelor. Neuroplasticitatea e cu atât mai mare cu cât omul e la începutul vieții. La bebeluși e cea mai mare, la copii e mare, la adolescenți începe să scadă, la oameni maturi scade, iar la oamenii în vârstă este minimă.
De ce e așa? Pentru că noi, în partea inițială a vieții ne formăm personalitatea, ne identificăm. De aceea, un adolescent este încă modelabil. La un moment dat trebuie să fii tu însuți și ca să fii tu însuți trebuie săse oprească plasticitatea din ritmul ăsta foarte mare ca să te definești pe tine ca entitate biologică și spirituală.
Și ăsta e un sens filosofic al neuroplasticității, dar asta nu înseamnă că nu mai putem învăța. Și un om în vârstă mai poate învăța lucruri. Sigur, nu cu lejeritatea unui individ tânăr, dar nu dispare complet. Există un spectru care pleacă de la o capacitate foarte mare, dar nu se stinge, nu este zero”, explică profesorul și medicul Bogdan Popescu, vicepreședinte Colegiul Medicilor din București și șef al Secției de Neurologie de la Spitalul Colentina.
Întrebată despre cât și cum se pregătește un viitor medic, președintele Colegiului Medicilor, profesorul și medicul Cătălina Poiană a afirmat:
"Nu este suficient să fii membru al Colegiului Medicilor, trebuie să ai și un aviz de liberă practică, pentru ca să poți să profesezi. Înscrierea în Colegiul Medicilor presupune un fapt pe care îl poate face orice medic din România, în localitatea în care își desfășoară activitatea, dar pentru a desfășura activitate de asistență medicală, trebuie să ai avizul de liberă practică, ce se eliberează anual. Pentru acesta ajungem la respectarea orelor de educație medicală continuă. De fapt, lucrurile nu trebuie văzute ca o datorie sau o obligație de a întruni un anumit număr de ore de educație medicală continuă. Ideea acestui concept este de a menține medicii într-o permanență informare”.
Mai multe detalii citiți pe DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News