De ce inima se află în partea stângă a corpului. Vezi și excepțiile
V-ați întrebat vreodată de ce inima este plasată în partea stângă a corpului? Un articol din „Science et Avenir” este dedicat acestui subiect.
Poziția tuturor organelor noastre corespunde unei programări genetice precise, care debutează în etapa embriogenezei. La toate ființele umane, organele interne ocupă un loc bine definit: inima se află în stânga, pe când stomacul, ficatul și vezica biliară sunt în dreapta, iar plămânii, rinichii sunt organe duble situate în ambele părți.
Unele persoane fac excepție de la regulă și se nasc cu inima în dreapta. Într-adevăr, nu sunt mulți oameni cu inima în dreapta. Un studiu american din 2007 indică o incidență de un caz la 12.019 nașteri, adică 0,01% din populație.
Situarea inimii în dreapta este o malformație cardiacă numită dextrocardie, care poate avea trei forme, mai mult sau mai puțin grave.
În prima formă - situs solitus - doar inima este situată în dreapta, cu vârful orientat tot către dreapta cutiei toracice. Plămânul drept este mai mic decât cel stâng pentru a face loc inimii. Toți cei aflați în astfel de cazuri suferă de malformații cardiace.
Apoi există ceea ce medicii numesc situs ambiguus, când mai multe organe ocupă poziții neobișnuite. Este vorba despre sindromul de heterotaxie, cu două tipuri principale: asplenie și polisplenie. În primul caz, organele situate în dreapta sunt duplicate, iar cele din stânga lipsesc. 80% dintre bebelușii născuți cu această malformatie mor în primul an. În al doilea caz, organele situate în stânga sunt duplicate, iar cele din dreapta lipsesc uneori. Chiar dacă malformațiile cardiace sunt mai puțin frecvente în caz de asplenie, 70% dintre pacienți au diverse suferințe.
În fine, situs inversus presupune inversarea totală a organelor interne, în oglindă. Este cel mai puțin grav dintre cele trei cazuri, deoarece organele funcționează relativ normal, singura diferență fiind localizarea inversă. Majoritatea persoanelor nu au niciun simptom. Totuși, 20% dintre persoane pot suferi probleme cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News