De ce iarna au loc cele mai multe infarcturi. Ştiinţa explică legătura dintre frig şi inimă
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 15 dec 2022, 18:20
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Riscul de infarct este mai mare iarna.

Se ştie că inima este organul cel mai afectat din cauza temperaturilor scăzute. Frigul impune un efort de adaptare pentru organism, iar acest lucru înseamnă că inima trebuie să depună eforturi în plus pentru buna circulaţie a sângelui. Iarna, în corp se produc anumite modificări de adaptare. Astfel, spun medicii, în condiţii de temperaturi scăzute, creierul secretă neurotransmiţători care trimit semnale vaselor de sânge pentru a se contracta. Această vasoconstricţie, sensibilă mai ales la nivelul extremităţilor, explică de ce avem mâinile şi picioarele reci. Pentru că vasele se îngustează, inima trebuie să muncească mai mult pentru a propulsa sângele în corp. Din acest motiv, în condiţii de frig, frecvenţa cardiacă se măreşte, tensiunea arterială creşte, iar consumul de oxigen este mai mare. Pe fondul acestor modificări, persoanele vulnerabile au un risc mai mare iarna de a face infarct, accident vascular cerebral sau ruptură de anevrism.  

Un studiu din 2017 efectuat de specialiştii din Suedia a confirmat că riscul de infarct este mai mare în zilele reci, din cauza modificărilor specifice în condiţii de frig - creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, nevoie mai mare de oxigen şi probabilitatea crescută de coagulare a sângelui. În plus, infecțiile tractului respirator sunt mai severe și se răspândesc mai ușor în timpul iernii, ceea ce, la rândul lor, pot declanșa un atac de cord, informează medicalnewstoday.com.

Factori de risc

Mecanismele de adaptare a inimii la frig favorizează riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral mai ales la cei cu hipertensiune, diabet sau cu boli renale cronice. La fumători, riscul de infarct este mai mare iarna, pentru că ţigările exacerbează vasoconstricţia.  Alţi factori de risc sunt: vârsta înaintată, istoricul familial, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool şi de grăsimi saturate sau trans.

Un studiu din 2016 arată că fumatul și consumul de alcool sunt factorii de risc cel mai probabil să declanșeze un atac de cord la temperaturi scăzute. Cardiacii trebuie să evite ieșirile când este foarte frig, iar dacă sunt totuși nevoiți să facă acest lucru, trebuie să poarte haine călduroase, în straturi. Mănușile și căciula sunt indispensabile, pentru a se reduce pierderile de căldură. De asemenea, trebuie evitate eforturile prea solicitante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?